Nacht van de Geschiedenis in 2014 in teken van dagelijkse leven tijdens Eerste Wereldoorlog

Campagnebeeld Nacht van de Geschiedenis

Heb je dinsdagavond nog geen plannen? Neem dan deel aan de Nacht van de Geschiedenis.

Het opzet van De Nacht van de Geschiedenis is eenvoudig: elk jaar meer dan 200 activiteiten rond geschiedenis op één avond aanbieden. Dit kan gaan van lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen tot theater. De twaalfde Nacht vindt plaats op dinsdag 25 maart 2014 en staat helemaal in het teken van het dagelijkse leven in de Eerste Wereldoorlog.

Die oorlog wordt al te vaak verengd tot het IJzerfront, maar in ieder dorp of gehucht liet de Eerste Wereldoorlog sporen na. Het dagelijks leven stond immers niet stil. En dat vergeten stukje geschiedenis wordt belicht tijdens De Nacht van de Geschiedenis in 2014: hoe overleefden gewone mensen, hoe verdienden mensen hun boterham, hoe verliep de inkwartiering van Duitse soldaten, hoe zat het met het onderwijs, was er nog hygiëne, waren er burgerslachtoffers, enz. Het zijn allemaal vragen waar je als deelnemer antwoord op krijgt.

In de nacht van 6 op 7 juni 1915 bijvoorbeeld stortte een  brandende zeppelin neer in het centrum van  Sint-Amandsberg. Frederik Vanderstraeten (auteur Luchtschip boven Gent) vertelt in Wondelgem alles over dit WO I-drama: de dodelijke slachtoffers en gewonden, het efficiënt optreden van brandweer en de medische hulpverleners, waarheid en verdichting in de pers enzoverder.

In Hever-Boortmeerbeek vertelt Alex Vanneste (em.prof.dr. UAntwerpen) over de oorlogsvrijwilligers, spionnen, medewerkers van het clandestien postverkeer en vluchtelingen die in contact  kwamen met de elektrische grensdraad.

Er zijn meer dan 200 activiteiten dinsdagavond. Wil je het volledige aanbod ontdekken? Neem dan een kijkje op www.davidsfonds.be.
 

Vrije tags
Nacht van de Geschiedenis