Meer dan een pop-up. Waardevolle en betaalbare erfgoedtentoonstellingen voor één dag

Bij publieksevenementen, zowel bij lokale als regionale evenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag en/of Open Kerkendagen, organiseren erfgoedbeheerders activiteiten voor één dag om hun erfgoed in de kijker te zetten. Het meest gebruikte medium hiervoor is de klassieke tentoonstelling.
 
Vaak vergt de organisatie van een dergelijke ééndagsexpo een grote inzet die dan nog eens met een krap budget gerealiseerd moet worden. Hoe pak je deze uitdaging best aan? In deze vorming krijg je vanuit de praktijk concrete tips om een geslaagde ééndagstentoonstelling op te zetten. Een sterke inhoud, communicatie, planmatig werken, samenwerking, duurzaamheid en vormgeving zijn van cruciaal belang. Kortom: je leert er hoe je een waardevolle en betaalbare erfgoedexpo voor één dag kunt creëren.
 
De cursus wordt gegeven door Els Veraverbeke, conservator van het Huis van Alijn. In het Huis van Alijn realiseerde zij sinds 1999 talrijke expo’s met een out-of-the box aanpak. Door de rol van het publiek in vraag te durven stellen, gebruik te maken van originele communicatiestrategieën en door een multidisciplinaire aanpak te koppelen aan een sterke inhoud, is zij er samen met het Huis van Alijn in geslaagd het erfgoed van alledag op de culturele agenda te zetten. Vaak wordt daarbij nauw samengewerkt met erfgoedverenigingen.
 
Doelgroep?
Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en deelnemers aan erfgoedevenementen die een basiskennis over de problematiek wensen te verwerven en dus niet voor gevorderden. Gelieve hier rekening mee te houden. 

Praktisch?
De cursus vindt plaats op dinsdag 7 juni in het Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 35, 3500 Hasselt. Het Jenevermuseum is de lokale partner voor deze workshop. Voor en na de vorming kan je het museum gratis bezoeken.De cursus vindt plaats van 19u tot 22u. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Schrijf je wel vooraf in via het inschrijvingsformulier. Deelnemen kost 5 €, schrijf het inschrijvingsgeld over op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB me
 
Meer weten?
Neem dan contact op met Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op het nummer 015 20 51 74.
 
In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag en Open Kerkenweekend) organiseert FARO samen met Heemkunde Vlaanderen, Herita, Stichting Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen. Zo waren er reeds cursusavonden rond tentoonstellen voor beginners, het promoten van activiteiten, ideeën genereren om een erfgoedverhaal te presenteren, interactief rondleiden, … Vanaf 2015 kreeg dit gezamenlijk vormingsaanbod de naam Erfgoed in de Praktijk. 
 
 
Vrije tags
pop-up