Ken jij de verteltassen van erfgoedcel TERF al?

Sfeerbeeld tijdens voorstelling verteltassen

De vertelkoffers zijn gevuld met diverse erfgoedmaterialen zoals oude foto’s, filmpjes en muziek van vroeger.

De vertelkoffers roepen herinneringen op en stimuleren zo senioren tot het uitwisselen van anekdotes en het voeren van conversatie.

Op die manier kan cultureel erfgoed een manier worden om hun levensverhaal te vertellen, senioren uit hun isolement te halen en bruggen te slaan tussen generaties. Dit proces wordt reminiscentie genoemd en is een sociale activiteit zonder therapeutische opzet, maar wel met therapeutische effecten.

De koffers kunnen gebruikt worden door iedereen die met ouderen in gesprek gaat: animatoren en verzorgers in rusthuizen of woon- en zorgcentra, ziekenhuizen en dienstencentra, geriaters en thera­peuten. Ook in seniorenverenigingen staan deze koffers garant voor een namiddag vertelplezier. De koffers bevatten ook een didactische handleiding met vragen en doe-opdrachten, waardoor mensen geprikkeld worden om hun herinneringen door te geven.

Erfgoedcel TERF werkte zes vertelkoffers uit rond volgende thema’s:
- Werk:
hoe waren de arbeidsomstandigheden in de tweede helft van de vorige eeuw, in de fabriek, in de land- en tuinbouw als zelfstandige of als thuiswerkende vrouw,
- Vrouw: Vrouwen drukten in de 20e eeuw op veel domeinen hun stempel. Deze koffer focust op kleding en mode, kinderen en opvoeding, werkende vrouwen, eten, huishouden,
- School: Wellicht roept de schooltijd nog heel wat herinneringen op. Vanuit verschillende invalshoeken wordt getracht de schooltijd van toen weer tot leven te wekken,
- Religie: In deze vertelkoffer wordt de sfeer van het katholieke Vlaanderen van de vorige eeuw opgeroepen,
- Vrije tijd: Hoe beleefden mensen van vroeger de schaarse vrije tijd? Thema’s als de kermis, op café, volksspelen, op vakantie, enzovoort komen hierbij aan bod.
- Zorg: Deze koffer duikt het verleden van de zorg in op zoek naar verhalen rond ziek zijn en zorg krijgen.

Mensen hebben altijd voorwerpen en verhalen gekend die ze graag wilden bewaren en doorgeven. De reden hiervoor is divers: soms is het om andere mensen en gebeurtenissen te herinneren maar soms kan het ook zijn om herinnerd te worden. Eigenaars van voorwerpen kunnen overlijden en het doorgeven van objecten kan ervoor zorgen dat de herinneringen verder leven in de herinnering van de nieuwe eigenaars. Erven wordt dus van generatie op generatie ingevuld. Organiseer tijdens Erfgoeddag een toonmoment van objecten die reeds generaties lang in de familie zijn. Wat is het verhaal erachter?

Geïnteresseerd?
De 6 vertelkoffers zijn gratis uit te lenen voor maximum 1 maand bij erfgoedcel TERF.  Reserveren kan telefonisch via  051 26 87 49 of via info@bieterf.be.

Voor meer informatie:

Vrije tags
Erf!
verteltas
herinneringen doorgeven