Kan een onsmakelijke erfenis ons iets leren?

Wie meer wil weten over het foute oorlogsverleden van vader, moeder, oma of opa komt in België van een kale reis terug thuis. In tegenstelling tot Nederland, zijn de collaboratiedossiers in België niet openbaar. Heel uitzonderlijk krijgen historici toegang tot de archieven maar voor het publiek blijven de deuren van dat stukje Belgisch geschiedenis dicht.

De reden? Het College van procureurs-generaal haalt ‘vrees’ en de kans dat ‘de openbare orde verstoord raakt’ aan. Apache.be publiceerde eind vorig jaar een artikel over dit nog steeds gevoelige thema in België. Er wordt vandaag geopperd dat meer toegankelijkheid van de archieven uit de repressieperiode wellicht een goede zaak is.

Toen Nederlanders in 2000 mochten snuffelen in de collaboratiedossiers, zette dat heel wat in gang. Op individueel niveau betekende het voor nazaten van foute Nederlanders de start van het verwerkingsproces. Eindelijk konden ze uitzoeken hoe het nu precies zat.

In België werden tussen 18 september 1944 en december 1950 precies 346.709 dossiers aangelegd van mogelijke collaborateurs. Slechts 53.000 dossiers daarvan leidden effectief tot een veroordeling. Naast die veroordelingen zijn er naar schatting 40.000 vervallenverklaringen van rechten.

Wij gingen voor dit blogberichtje de mosterd halen bij De Correspondent die het fijne uit de doeken doet van wat je wel en niet mag opzoeken omtrent het oorlogsverleden in Nederland en België. Dit boeiende artikel kan je hier nalezen.

Zou jij willen weten wat je oma of opa uitspookte in de oorlog? Of liever niet? Welke erfenis draag jij misschien onrechtstreeks met je mee? Tijdens Erfgoeddag staan allerhande erfenissen centraal. Vanaf 26 maart kan je al de activiteiten raadplegen op www.erfgoeddag.be.

Foto: © Wikipedia

Vrije tags
erfenis
verleden
collaboratie
dossier
veroordeling