Hoe toegankelijk is jouw activiteit op Erfgoeddag?

Afbeeldingen toegankelijkheid
Waar denk je aan bij het woord toegankelijkheid? Kan je dat toespitsen op Erfgoeddag? Is het iets waar je bewust mee bezig bent of komt het bij je op wanneer de voorbereidingen voor je activiteit al achter de rug zijn? Een dagje erop uit, een avondje naar het theater of op reis gaan… Het lijkt vanzelfsprekend maar voor mensen met een beperking vraagt dit toch wat voorbereiding. Kan ik in de buurt parkeren? Kan ik zonder problemen binnen? Kan ik er naar het toilet?
 
Ook al is je locatie niet voor iedereen toegankelijk, het aanbieden van de toegankelijkheidsinformatie is heel belangrijk en een eerste stap naar meer toegankelijkheid. De fysische mogelijkheden en behoeften van personen met een beperking verschillen sterk. Door transparante informatie te verschaffen, krijgt de bezoeker echt een keuze
 
Op vraag van Erfgoedcel Brugge boog DeSom vzw zich over de toegankelijkheid van de Erfgoeddagactiviteiten 2013 in Brugge. Ook dacht men na hoe ze de toegankelijkheid nog kunnen vergroten. Om de toegankelijkheid van de vele activiteiten te evalueren, brachten ze verschillende aspecten in kaart: de 7 B’s. Op die manier kregen ze een duidelijk beeld van de zaken die nog beter kunnen en de zaken waar ze reeds goed op scoorden. 
 
1. Begrijpbaarheid verwijst naar de mate dat informatie over het aanbod begrijpbaar is zodat bezoekers kunnen inschatten of het aanbod iets voor hen is. Ook wordt nagegaan of de boodschap duidelijk is. 
De teksten in de programmabrochures worden bijvoorbeeld in duidelijke taal geschreven: academische taal hoort niet bij een evenement als Erfgoeddag. Maar begrijpbaarheid kan ook betekenen dat je de duur van een activiteit vermeldt.
 
2. Bekendheid sluit aan bij begrijpbaarheid en schat de mate waarin het aanbod bekend is bij de beoogde doelgroep.  Erfgoeddag wordt via verschillende kanalen bekend gemaakt.
Zo zijn er de nationale en lokale brochures, nieuwsbrieven, websites en de nationale en lokale pers.
Maar wie is je publiek? Beschik je over voldoende kennis over je lokale spelers? 
 
3. Bruikbaarheid verwijst naar het niveau waarop het aanbod bruikbaar is voor de gebruiker en de mate waarin het aan behoeften voldoet.  
Zoals elk jaar wordt het thema van Erfgoeddag optimaal benut. Voor 2014 is dat het thema Grenzeloos. Traditioneel lopen 50-plussers moeiteloos warm voor Erfgoeddag. Maar worden gezinnen of jongeren bereikt en is dat je opzet?
 
4. Betrouwbaarheid meet de mate dat de bezoeker het aanbod van de organisatie vertrouwt. Deze heeft op zijn beurt een invloed op mentale drempels. 
Bereik je enkele doelgroepen minder goed? Laat hen dan bijvoorbeeld proeven van enkele activiteiten voor Erfgoeddag zelf.
 
5. Betaalbaarheid gaat na in hoeverre de prijs van het aanbod een drempel is en dit mag gerust ruim geïnterpreteerd worden. Het gaat dus niet alleen om de toegangsprijs maar ook om de psychologische kost of inspanning die de bezoeker levert om deel te nemen. 
Sommige mensen nemen liever deel aan cultuur in groep. Betrek deze groepen reeds voor Erfgoeddag zelf. Zo zijn ze sneller geneigd om ook een activiteit op Erfgoeddag te bezoeken. 
 
6. Bereikbaarheid toont de bereikbaarheid van de activiteit. Waar gaat de activiteit door? En om hoe laat? Zijn er praktische drempels?  
Organiseer een activiteit buiten je comfortzone. Neem je collectie mee naar buiten en verruim zo je blik en die van je bezoekers. Het kan helpen om een activiteit te organiseren op een plaats die bepaalde doelgroepen kennen. 
 
7. Beschikbaarheid vraagt zich af hoe makkelijk de activiteit te bezoeken valt. 
Voorzie eens kinderopvang. Zo bereik je misschien gezinnen. 
  
Had je op deze manier al eens nagedacht over toegankelijkheid? Werpen bovenstaande elementen een nieuwe blik op het begrip? Onderstreep in je communicatie de voordelen: Erfgoeddag is gratis. Gaat je activiteit door in het centrum van de stad? Zet dan in de verf dat het makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Is je activiteit toegespitst op gezinnen met kinderen? Laat dit zeker zien in je communicatie. 
 
Misschien ben je (on)bewust al erg gefocust op hoe je je activiteit toegankelijk maakt. Heb je geleerd uit het verleden of heb je tips? Deel ze gerust! Wil je de doorlichting op toegankelijkheid Erfgoedcel Brugge nalezen? Vraag het rapport hier op.
 
Wil je meer weten over toegankelijkheid? Surf dan zeker eens naar de website ‘Toegankelijk Vlaanderen’.
Vrije tags
toegankelijkheid
Grenzeloos
Erfgoedcel Brugge