Het testament van Brueghel

Christus en de overspelige vrouw van Breughel

Voor het eerst in 100 jaar kan het publiek ‘Christus en de overspelige vrouw’ van Jan I Brueghel zien. Dit schilderij uit privébezit wordt de komende 3 jaar in de Bruegelzaal getoond.

Het grote publiek kan voor het eerst in 100 jaar Christus en de overspelige vrouw van Jan I Breughel bekijken. Het schilderij bevindt zich al sinds 1903 in particuliere verzamelingen. De huidige eigenaar geeft het voor 3 jaar in bruikleen aan het museum. Daarna verdwijnt het terug in de privécollectie.

Toen Jan Brueghel zijn einde zag naderen, liet hij de kardinaal opnemen in zijn testament en liet hem de grisaille na. De kardinaal was erg getroffen door de geste, maar vond niet dat hij het recht had om het werk te houden. Hij liet er dus een kopie van maken en stuurde het origineel terug naar de familie Brueghel.

Het kleine schilderij dat nu in bruikleen is gegeven, is gebaseerd op dat origineel werk van Pieter Brueghel de Oude dat dateert uit 1565. Het was een van de weinige werken dat niet verkocht werd en werd geërfd door zijn zoon Jan Brueghel. In 1579 maakte Pieter Perret een gravure van het schilderij, dat al langer deel uitmaakt van de collectie van het museum. Dat zal tot eind augustus naar de bruikleen getoond worden. Het verhaal achter het werk is gebaseerd op een passage uit het evangelie volgens Johannes.

Het verhaal van Christus en de overspelige vrouw is gebaseerd op een passage uit het Evangelie. In de tempel brengen de farizeeën een vrouw die op overspel betrapt is tot bij Christus. De farizeeën vragen wat Christus vindt van de wet van Mozes waarin staat dat zulke vrouwen moeten worden gestenigd. Christus schrijft met zijn vinger op de grond 'Die sonder sonden is/die" moet maar de eerste steen werpen. Op de grond liggen enkele stenen voor het grijpen. Toch beginnen links en rechts achteraan sommige toeschouwers al af te druipen.

Praktisch:
Het schilderij is vanaf nu te zien in de Bruegelzaal in Museum Mayer Van Den Bergh en op vrijdag 20 juni om 12.30 uur geeft Dr. Claire Baisier een lezing over het schilderij.

Het thema van Erfgoeddag 2015 is Erf! en vindt plaats op zondag 26 april. Ga op Erfgoeddag de uitdaging aan en belicht het verhaal van testamenten. Welke lokale verhalen ken je? Ken je objecten die voor lange tijd in bruikleen werden gegeven? Breng het in beeld op Erfgoeddag.

Foto en tekst: © www.museummayervandenbergh.be

Vrije tags
testament
bruikleen