Het Nieuwe Rijksmuseum

affiche Rijksmuseum
Het befaamde Rijksmuseum zou 5 jaar sluiten voor verbouwingswerken. Het werden er uiteindelijk dubbel zoveel. Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter gesloten deuren de verbouwingsperikelen, de deels opgeslagen onschatbare kunstcollectie en de mensen achter die kunst: de conservatoren met hun eigen visie, de directeuren die op vele fronten strijd moeten leveren, gefrustreerde architecten, boze fietsers en de huismeester, die ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt. Het resultaat van dit 10 jaar filmen is de documentaire ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’. 
 
Eind vorig jaar ging deze documentaire bij onze noorderburen in première. De Volkskrant omschreef het als “Een bureaucratische, tragikomische thriller [is het], zwijgend gadegeslagen door de kunst zelf – het lijkt alsof de schutters hun hoofden meewarig schudden bij het gesteggel.” De Telegraaf sprak zelfs over: “Een fenomenaal portret.” 
 
De Belgische première van ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’ vindt plaats op DOCVILLE Documentaire Filmfestival meer bepaald op 4 mei om 19u30, in Museum M. Nadien speelt de film vanaf 10 juni ook in enkele Belgische zalen. Tijdens de première komt Eefje Janssen de film uitleiden. Zij werkte jarenlang voor het Rijksmuseum en maakte het renovatieproces van dichtbij mee. 
 
Wil je de documentaire op DOCVILLE gaan bekijken? Neem dan deel aan de wedstrijd via de Facebookpagina van Erfgoeddag. Er zijn zes duo-tickets te winnen. Het enige dat je moet doen is vertellen hoeveel werken er te zien zijn in het Rijksmuseum. (Tip: check de trailer op www.docville.be)
 
Ontdek op zondag 26 april, tijdens Erfgoeddag, hoe erfgoedinstellingen in Vlaanderen en Brussel zich inzetten om hun collecties en archieven op een verantwoorde manier te bewaren. Wat is nodig zodat ook toekomstige generaties van dit cultureel erfgoed kunnen genieten? Tijdens Erfgoeddag kom je meer te weten over wat vorige generaties ons hebben nagelaten. Het volledige programma kan je raadplegen via www.erfgoeddag.be
 
 
 
Bekijk hieronder de trailer van de documentaire 'Het Nieuwe Rijksmuseum': 

 

Vrije tags
beeldvorming
museum
documentaire
verbouwingen