Het allerbeste voor 2016!

Op 31 december, wanneer het bijna middernacht is, wordt luidkeels afgeteld naar het nieuwe jaar. Ter ere van de jaarwisseling wordt op heel wat plaatsen ook vuurwerk ontstoken.
 
Vroeger klonken kanonschoten door de straten, maar via China is vuurwerk ook in onze contreien populair geworden en heeft het de plaats ingenomen van de kanonschoten. 
 
In België speelde vuurwerk al vrij vroeg een rol bij officiële openbare feesten. Vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw organiseerden heel wat steden en gemeenten regelmatig vuurwerk tijdens publieke feesten. Vandaag de dag trakteren de meeste grote steden hun inwoners op een vuurwerkspektakel op oudejaarsavond.
 
Vaak luiden tijdens de jaarwisseling de kerkklokken en loeien er overal sirenes. Al dat lawaai diende er oorspronkelijk voor te zorgen dat de slechte geesten werden verjaagd. Vandaag de dag staat zo goed als niemand nog stil bij deze betekenis en wordt er vooral veel lawaai gemaakt omdat dat leuk wordt gevonden.
 
 
De coördinatie Erfgoeddag wensen jullie allen een jaar vol fijne erfgoedprojecten. We zijn terug bereikbaar vanaf 4 januari 2016. 

 

bron: website Leca, Landelijk Expertisecentrum voor cultuur van alledaags erfgoed
foto: Oudejaarsavond in de jaren '40, '50 en '60

 

 

Vrije tags
nieuwjaar
oudejaar
feestdagen