Geboorte, huwelijk en dood. Grote rituelen in de wereldgodsdiensten

Geloof
Naar aanleiding van Erfgoeddag 2016 met als thema Rituelen slaan Davidsfonds Academie en FARO de handen in elkaar. Het resultaat: de cursusreeks 'Geboorte, huwelijk en dood. Grote rituelen in de wereldgodsdiensten'.
 
Waarom wordt een dopeling drie keer volledig ondergedompeld tijdens een orthodoxe doopviering en waarom worden joodse jongetjes besneden? Wat is de symboliek van het vuur tijdens een hindoehuwelijk en de betekenis van de palla (een felgekleurde sjaal) tijdens het huwelijk bij de sikhs? Wat gebeurt er als een moslim bij ons overlijdt? En hoe gaan boeddhisten om met de dood?
 
Joden, christenen, moslims, hindoes, sikhs en boeddhisten leven bij ons als buren naast elkaar. Ze trouwen, krijgen kinderen en begraven hun geliefden. Die grote levensgebeurtenissen beleven ze elk volgens hun eigen geloof. Maar wat weten we eigenlijk over die rituelen? Prof. Bert Broeckaert onderzoekt hoe verschillende religies omgaan met de cyclus van leven en dood. Hij wijdt u in in de grote rituelen van de wereldgodsdiensten en opent zo uw blik op andere culturen.
 
Prof. Bert Broeckaert is godsdienstwetenschapper en ethicus en doceert vergelijkende godsdienstwetenschap aan de KU Leuven, waar hij verbonden is aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Bij Davidsfonds Uitgeverij publiceerde hij het boek Grote rituelen in de wereldgodsdiensten.
 
Praktisch
29 februari; 7, 14 en 21 maart 2016, 14.00 - 16.00 uur, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs: 58 euro / 52 euro (met Davidsfonds Cultuurkaart), koffie en digitale syllabus inbegrepen
 
Inschrijven voor deze cursus kan via de website van Davidsfonds Academie. Voor meer informatie contacteer Davidsfonds Academie via academie@davidsfonds.be of 016 31 06 70.

Foto: © Davidsfonds

 

Vrije tags
rituelen
geloof
cursus
doop
symboliek
thema Erfgoeddag 2016