Campagnebeeld Nocturnes Brusselse Musea 2014
Ook dit jaar pakken de Brusselse musea uit met een hele resem nieuwigheden en activiteiten voor groot en klein: rondleidingen, workshops, demonstraties, meet & greets en heel wat verrassingen. Afspraak iedere donderdagavond, tot en met 18 december, in telkens minstens 6 van de 63 deelnemende musea. 
 
De eerstvolgende Nocturne vindt dus plaats op donderdag 25 september.
Interactief rondleiden van je publiek

Tijdens erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkendagen probeer je als gelegenheidsgids het publiek te begeesteren met je erfgoedverhaal.

Maar hoe zorg je ervoor dat het geen saaie opsomming wordt? Hoe hou je rekening met de groep die voor je staat? Waar moet je op letten? Kortom: hoe geef je een interactieve rondleiding door je erfgoedtentoonstelling, erfgoedcentrum of monument? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens de vorming interactief rondleiden van je publiek.

Campagnebeeld Open Monumentendag 2014
Op zondag 14 september viert Vlaanderen de 26ste editie van Open Monumentendag. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het onroerend erfgoed in de schijnwerpers.
 
Bezoekers kunnen een kijkje nemen in voorbeeldige herbestemmingen, mooie restauraties, onbekend en onbemind erfgoed, archeologie van de bovenste plank… Kortom, alles waar onroerend erfgoed en de zorg ervoor vandaag de dag om draait.
Inspiratiedag Grenzeloos Erfgoeddag 2014 in het STAM in Gent

Elk jaar organiseren we bij de start van de sectorcampagne van Erfgoeddag een ‘inspiratiedag’. Het is, zoals de naam van het gebeuren suggereert, een ontmoetingsmoment voor alle kandidaat-deelnemers aan Erfgoeddag. 

Op zondag 26 april 2015 vindt de vijftiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema ERF!. Wil ook jij je collectie en werking op Erfgoeddag in de kijker plaatsen? Vergeet dan niet je activiteit uiterlijk op 1 december 2014 in te dienen via www.erfgoeddag.be/inschrijving

David Bowie by Snowdon, 1978 Copyright: Snowdon/Vogue © The Condé Nast Publicati
Op 15 juli verscheen in The Guardian het artikel ‘Lord Snowdon donates 130 original prints to National Portrait Gallerie’. De gift bestaat uit 130 fotoportretten van bekende persoonlijkheden, zoals de Britse koninklijke familie en zanger David Bowie. 
 
Lord Snowdon heet eigenlijk Antony Armstrong-Jones en heeft een imposante carrière als fotograaf achter de rug.
Cover inspiratiebrochure Erfgoeddag 2015

De nieuwe inspiratiebrochure voor de volgende Erfgoeddag is klaar. Op zondag 26 april 2015 vindt de vijftiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema Erf! Heb je nog geen idee over hoe je met dit thema aan de slag zal gaan? Doe ideeën op in de nieuwe inspiratiebrochure.

Caspar Netscher, Vrouw met papegaai (1666), olieverf op paneel, 46 x 37 cm
 
Erfenissen en schenkingen van cultuurgoederen zijn soms behoorlijk complexe processen. Wat wordt er precies geërfd? Welke voorwaarden zijn er aan verbonden? Wie zijn de erfgenamen en wat zijn hun rechten? Welke rol speelt de overheid? Het wordt nog veel complexer, en vaak ook delicater als het gaat over roofkunst; allerlei kunstvoorwerpen die tijdens oorlogen verdwenen – of beter: werden gestolen.
Stadsarchief Sint-Niklaas - foto S. Van Hul
Mensen hebben altijd al voorwerpen gehad die ze absoluut willen bewaren en doorgeven, hetzij om andere mensen en gebeurtenissen te herinneren, hetzij om zelf herinnerd te worden. Met het project “Verzameldingen” (www.verzameldingen.be) brengt de Erfgoedcel Waasland dit jaar het erfgoed van privépersonen op verschillende manieren onder de aandacht. Op zaterdag 20 september vindt een informatiesessie ‘Schenken van je erfgoed?!’ plaats. 
 
Heb je vragen over de toekomst van je collectie?
Dames op het strand, Isidore Verheyden

‘t Is zonneweer; het is...
‘t is zomer; al ‘t geleden,
al ‘t uitgedoogde kwaad
is weg, uit lijf en leden;
de zonne lacht en laaft
het herte los en vrij
van kommer, of het ook
geen dag nog zonne en zij.

(fragment uit 'Weldadig zonneweer' van Guido Gezelle)