Bij restauratiewerken aan het Old State House in Boston, meer bepaald aan het leeuwenbeeld bovenop de façade, hebben de autoriteiten een tijdcapsule uit 1901 ontdekt. De tijdscapsule is gemaakt van koper en zat in de kop van het dier verstopt.

Sfeerbeeld interactief rondleiden van je publiek in het Modemuseum op 16 oktober
Gisteren vond de eerste van zes sessies ‘interactief rondleiden van je publiek voor gelegenheidsgidsen’ in het Modemuseum van Hasselt plaats. Tijdens erfgoedevenementen als Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkendagen probeer je als gelegenheidsgids immers het publiek te begeesteren met je verhaal. 
 
Hoe zorg je ervoor dat het geen saaie opsomming wordt? Hoe houd je rekening met de groep die voor je staat? Waar moet je op letten? Hoe bereid je je voor?
Willem Elsschot leest voor uit Verzameld Werk, 1957 (c) Letterenhuis
Op 18 oktober organiseert het Letterenhuis in Antwerpen het colloquium 'De waarde van collecties en boeken (voor het onderzoek)'. Dit colloquium wordt georganiseerd naar aanleiding van de overhandiging door mevrouw Wilma Schuhmacher van haar Elsschot-collectie aan het Letterenhuis.
 
Die dag draagt Wilma Schuhmacher ook daadwerkerlijk de collectie van boeken van Elsschot, door haarzelf en haar man Max bijeengebracht, over aan het Letterenhuis in Antwerpen.
Sfeerbeeld inspiratiedag ERF! in Notarishuis Antwerpen - EGD2015
Ter voorbereiding van Erfgoeddag 2015 organiseerde de coördinatie Erfgoeddag enkele ontmoetingsmomenten om kandidaat-deelnemers mee op de sporen te zetten. Enerzijds was er de inspiratiedag waar volop de kaart werd getrokken van de verdieping. Anderzijds waren er de infosessies waar ook heel wat praktische info werd meegegeven.
Op zondag 26 april 2015 vindt de vijftiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema ERF!. Wil ook jij je collectie en werking op Erfgoeddag in de kijker plaatsen? Vergeet dan niet je activiteit uiterlijk op 1 december 2014 in te dienen via www.erfgoeddag.be/inschrijving

Campagnebeeld Nocturnes Brusselse Musea 2014
Ook dit jaar pakken de Brusselse musea uit met een hele resem nieuwigheden en activiteiten voor groot en klein: rondleidingen, workshops, demonstraties, meet & greets en heel wat verrassingen. Afspraak iedere donderdagavond, tot en met 18 december, in telkens minstens 6 van de 63 deelnemende musea. 
 
De eerstvolgende Nocturne vindt dus plaats op donderdag 25 september.
Interactief rondleiden van je publiek

Tijdens erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkendagen probeer je als gelegenheidsgids het publiek te begeesteren met je erfgoedverhaal.

Maar hoe zorg je ervoor dat het geen saaie opsomming wordt? Hoe hou je rekening met de groep die voor je staat? Waar moet je op letten? Kortom: hoe geef je een interactieve rondleiding door je erfgoedtentoonstelling, erfgoedcentrum of monument? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens de vorming interactief rondleiden van je publiek.

Campagnebeeld Open Monumentendag 2014
Op zondag 14 september viert Vlaanderen de 26ste editie van Open Monumentendag. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het onroerend erfgoed in de schijnwerpers.
 
Bezoekers kunnen een kijkje nemen in voorbeeldige herbestemmingen, mooie restauraties, onbekend en onbemind erfgoed, archeologie van de bovenste plank… Kortom, alles waar onroerend erfgoed en de zorg ervoor vandaag de dag om draait.
Inspiratiedag Grenzeloos Erfgoeddag 2014 in het STAM in Gent

Elk jaar organiseren we bij de start van de sectorcampagne van Erfgoeddag een ‘inspiratiedag’. Het is, zoals de naam van het gebeuren suggereert, een ontmoetingsmoment voor alle kandidaat-deelnemers aan Erfgoeddag. 

David Bowie by Snowdon, 1978 Copyright: Snowdon/Vogue © The Condé Nast Publicati
Op 15 juli verscheen in The Guardian het artikel ‘Lord Snowdon donates 130 original prints to National Portrait Gallerie’. De gift bestaat uit 130 fotoportretten van bekende persoonlijkheden, zoals de Britse koninklijke familie en zanger David Bowie. 
 
Lord Snowdon heet eigenlijk Antony Armstrong-Jones en heeft een imposante carrière als fotograaf achter de rug.