Sfeerbeeld uit Turnhout

Het artistiek erfgoedtraject ‘Herinneringen voor de toekomst’ is opgebouwd rond het Erfgoeddagthema van 2015: ERF! Erfgoedcellen Brugge, Brussel, Mijn-Erfgoed, CO7 en Noorderkempen stapten mee in het project. MUS-E, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen van de eigen streek van de kinderen een artistiek traject afleggen. Hoe gaan kinderen, juffen en kunstenaars om met erfgoed uit de streek? En hoe wordt dit alles beleefd door de partners?

britt_vn_Knutselen_met_klei_#erfgoeddag_#erfgoedcentrum_#EGD2013
2014 ligt al eventjes achter ons, net zoals het eerste Kwaliteitscomité. Indien het comité vragen of opmerkingen had bij je activiteit brachten we je hiervan reeds op de hoogte. 
Davidsfonds Academie (c) Shutterstock - Renata Sedmakova
In aanloop van Erfgoeddag 2015 slaan Davidsfonds Academie en FARO de handen in elkaar. Het resultaat: we hebben een reeks ongetwijfeld boeiende cursussen in de aanbieding. Elke cursus heeft een duidelijk link met het thema ERF! van de komende Erfgoeddag en biedt je meer achtergrondinformatie, duiding en toelichting bij een bepaald thema. Een van deze cursussen is 'Zorg voor later - Bewust omgaan met ouder worden'.

nieuwjaarsbrief
Het voorlezen van nieuwjaarsbrieven op 1 januari is ongetwijfeld het bekendste nieuwjaarsgebruik in Vlaanderen. Die gewoonte gaat bovendien al eeuwen terug.
 
Zo zijn er brieven bewaard van de uitgeversfamilie Plantijn-Moretus uit het einde van de 16e eeuw. Nieuwjaarsbrieven waren in die tijd geen wijdverspreid fenomeen en kwamen slechts voor bij gezinnen uit de rijke burgerij.
 
In de loop van de 18e eeuw drong het schrijven van nieuwjaarsbrieven door in de scholen, waardoor de traditie stilaan meer ingeburgerd raakte.
Schenking Henri Chotteau © Enola

In 2012 ontving S.M.A.K. een genereuze schenking uit de collectie van de Brusselse verzamelaar Henri Chotteau (1947-2012). Het betreft bijna uitsluitend topwerken van de Franse kunstenaar François Morellet (°1926, Cholet).

Chotteau was buitengewoon gepassioneerd door zijn oeuvre. De Brusselse verzamelaar schonk het museum al eerder werken in 2004 en 2007 naar aanleiding van gelijkaardige tentoonstellingen. Die werden aangevuld tot 24 stuks bij zijn overlijden in 2012

De schaakpartij, Lucas van Leyden, ca. 1508
Activiteiten voor Erfgoeddag 2015 inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Is jouw inschrijving nog niet volledig of wens je nog iets aan te passen? Geen probleem. Van 2 tot en met 9 december kan de lokale coördinator van jouw gemeente of de regiocoördinator (indien van toepassing) jouw activiteit verder aanvullen. Bezorg hem of haar dus tijdig de nodige informatie.
sint-veroonmars, Halle - Lembeek (c) Jimmy Kets
Honderden kinderen en jongeren lopen jaarlijks mee in de Veroonmars, één van de grootste processies van Vlaanderen. Jeugdbewegingen bouwen met jaarlijkse activiteiten een nieuwe traditie rond Halloween uit. Het brouwersambacht wordt nog steeds van vader op zoon doorgegeven. Ook in het Pajottenland en de Zennevallei zijn tradities nog springlevend!

Sfeerbeeld tijdens voorstelling verteltassen

De vertelkoffers zijn gevuld met diverse erfgoedmaterialen zoals oude foto’s, filmpjes en muziek van vroeger.

De vertelkoffers roepen herinneringen op en stimuleren zo senioren tot het uitwisselen van anekdotes en het voeren van conversatie.

Familiearchief de Merode, Algemeen Rijksarchief
In 1950 besloot de familie de Merode 750 meter familiearchief in bewaring te geven aan het Algemeen Rijksarchief en zo beschikbaar te stellen voor historisch onderzoek. Decennia van inventarisatie later, werd op 23 oktober 2014 in het Algemeen Rijksarchief een archiefgids over het Merode-archief en een eerste analytische inventaris voorgesteld.

Erfgoeddag 2014 in Gooik

Nog exact één week en dan zit de inschrijvingsperiode voor Erfgoeddag 2015 erop. Nog tot en met maandag 1 december kan je je activiteit(en) inschrijven via www.erfgoeddag.be/inschrijving. Bij het indienen van je activiteit kan je ook het gewenste promotiemateriaal bestellen. 

Na het afsluiten van het inschrijvingssysteem kunnen bestellingen van promotiemateriaal enkel nog doorgeven worden via info@erfgoeddag.be en dit tot en met 19 januari 2015.