Schenking Henri Chotteau © Enola

In 2012 ontving S.M.A.K. een genereuze schenking uit de collectie van de Brusselse verzamelaar Henri Chotteau (1947-2012). Het betreft bijna uitsluitend topwerken van de Franse kunstenaar François Morellet (°1926, Cholet).

Chotteau was buitengewoon gepassioneerd door zijn oeuvre. De Brusselse verzamelaar schonk het museum al eerder werken in 2004 en 2007 naar aanleiding van gelijkaardige tentoonstellingen. Die werden aangevuld tot 24 stuks bij zijn overlijden in 2012

De schaakpartij, Lucas van Leyden, ca. 1508
Activiteiten voor Erfgoeddag 2015 inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Is jouw inschrijving nog niet volledig of wens je nog iets aan te passen? Geen probleem. Van 2 tot en met 9 december kan de lokale coördinator van jouw gemeente of de regiocoördinator (indien van toepassing) jouw activiteit verder aanvullen. Bezorg hem of haar dus tijdig de nodige informatie.
sint-veroonmars, Halle - Lembeek (c) Jimmy Kets
Honderden kinderen en jongeren lopen jaarlijks mee in de Veroonmars, één van de grootste processies van Vlaanderen. Jeugdbewegingen bouwen met jaarlijkse activiteiten een nieuwe traditie rond Halloween uit. Het brouwersambacht wordt nog steeds van vader op zoon doorgegeven. Ook in het Pajottenland en de Zennevallei zijn tradities nog springlevend!

Sfeerbeeld tijdens voorstelling verteltassen

De vertelkoffers zijn gevuld met diverse erfgoedmaterialen zoals oude foto’s, filmpjes en muziek van vroeger.

De vertelkoffers roepen herinneringen op en stimuleren zo senioren tot het uitwisselen van anekdotes en het voeren van conversatie.

Familiearchief de Merode, Algemeen Rijksarchief
In 1950 besloot de familie de Merode 750 meter familiearchief in bewaring te geven aan het Algemeen Rijksarchief en zo beschikbaar te stellen voor historisch onderzoek. Decennia van inventarisatie later, werd op 23 oktober 2014 in het Algemeen Rijksarchief een archiefgids over het Merode-archief en een eerste analytische inventaris voorgesteld.

Erfgoeddag 2014 in Gooik

Nog exact één week en dan zit de inschrijvingsperiode voor Erfgoeddag 2015 erop. Nog tot en met maandag 1 december kan je je activiteit(en) inschrijven via www.erfgoeddag.be/inschrijving. Bij het indienen van je activiteit kan je ook het gewenste promotiemateriaal bestellen. 

Na het afsluiten van het inschrijvingssysteem kunnen bestellingen van promotiemateriaal enkel nog doorgeven worden via info@erfgoeddag.be en dit tot en met 19 januari 2015. 

Lokaal erfgoed op maat van jongeren

Jongeren en erfgoed: het lijkt een moeilijke combinatie. Niets is minder waar want ook in het secundair onderwijs is er heel veel ruimte voor erfgoededucatie.

Maar hoe zit dat secundair onderwijs in elkaar? Hoe kan je jongeren in hun eigen leefwereld boeien met je erfgoedverhaal? Welke vakken en richtingen sluiten er het best bij aan? Waar kan je werkvormen en didactische tips vinden die aansluiten bij het verhaal dat je wil brengen?

campagnebeeld Erfgoeddag 2015, ERF!
Ziehier het campagnebeeld voor de komende Erfgoeddag. FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw koos voor het beeld van een inktpot met een kleurrijke ganzenveer
 
Een krachtig beeld dat tegelijk inhoudelijk verrassend is, voldoende sprekend-communicatief blijkt én waarop de publiekscampagne kan geschraagd worden.
Schrijf uw activiteit(en) voor Erfgoeddag in

Het einde van de inschrijvingsperiode komt in zicht. Er rest je namelijk nog een week de tijd om een activiteit in te schrijven. Op maandag 1 december klokslag middernacht slaan de deuren van ons inschrijvingssysteem dicht. Een activiteit inschrijven kan via www.erfgoeddag.be/inschrijving.

Rembrandt van Rijn, zelfportret

Voor wie onderzoek wil doen naar Rembrandt of gewoon alles wil weten over de oude meester staat sinds deze maand Rembench online. De online database laat toe om vanuit je zetel onderzoek te  verrichten naar het leven of het werk van Rembrandt van Rijn (1606-1669).