Erfgoeddag 2015, Breng uw geluid naar Alijn © Huis van Alijn
De 15e editie van Erfgoeddag vandaag was een succes. Overal in Vlaanderen groeit en bloeit de belangstelling voor cultureel erfgoed. Zo deden meer dan 450 cultureel-erfgoedinstellingen  in 243 gemeenten mee, goed voor zo’n 650 gratis activiteiten. Deze vijftiende editie kon vele tienduizenden mensen bekoren. Er werd naar schatting zo’n 200.000 bezoekers geregistreerd. 

Erfgoeddag 2014, foto: Erfgoedcel Leuven

De cultureel-erfgoedsector – musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en geschiedkundige kringen en talloze andere organisaties – roept nu zondag, 26 april, opnieuw uit tot ‘Erfgoeddag’.

Deze vijftiende editie – met als roepnaam ERF! – toont hoe erfgoedinstellingen en -organisaties omgaan met erfenissen, schenkingen en met ons erfgoed tout court. Want in zekere zin is iedereen erfgenaam. Vandaag zorgen talloze vrijwilligers en professionals zij aan zij voor ons erfgoed, met het oog op de toekomst.

Sfeerbeeld Brugge
Het project 'Herinneringen voor de toekomst' is opgebouwd rond het Erfgoeddagthema van 2015: ERF! en ontstond vanuit de idee dat kinderen graag op een actieve en creatieve manier betrokken zijn bij het erfgoed van hun eigen omgeving. 
 
De kinderen gingen op de vijf locaties samen met de partners 8 weken lang aan de slag rond één thema.
Erfgoeddag 2014, Erfgoedcel CO7 - foto: Dieter Coelembier
Zondag 26 april is het Erfgoeddag en dat wil ook de pers niet missen. Cijfers zijn daarin ook van tel. Ze helpen niet alleen het nieuws te halen, maar zo kunnen we de pers ook efficiënt te woord staan.

Soirée lamot, affiche 2015

Soirée Lamot neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. Telkens wordt een deskundige uitgenodigd die gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over geschiedenis, zowel over de petite histoire als over de mijlpalen. 

affiche Rijksmuseum
Het befaamde Rijksmuseum zou 5 jaar sluiten voor verbouwingswerken. Het werden er uiteindelijk dubbel zoveel. Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter gesloten deuren de verbouwingsperikelen, de deels opgeslagen onschatbare kunstcollectie en de mensen achter die kunst: de conservatoren met hun eigen visie, de directeuren die op vele fronten strijd moeten leveren, gefrustreerde architecten, boze fietsers en de huismeester, die ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt.
Foto bakkerijmuseum Geel
Het Bakkerijmuseum in Geel-Ten Aard sluit na de zomervakantie de deuren. En wat dan met de inboedel? Deze gaat via een veiling onder de hamer. Het ontbreekt de stad Geel immers aan middelen om het over te nemen. 
 
Voormalige bakker Willy Goossens sleutelde op de site van de vroegere Worthoeve in Geel-Ten Aard zijn leven lang aan een bijzondere verzameling materialen. Dankzij de vele oude toestellen en voorwerpen probeerde hij te voorkomen dat de geschiedenis van het lokale bakkerijwezen zou vergeten worden.
Campagnebeeld #opslaanals
Samen met de Week van de Amateurkunsten en de Digitale Week organiseert Erfgoeddag een wedstrijd onder de roepnaam  #opslaan als
 
Wat?
Screenshot promotiefilm Erfgoeddag 2015
Op zondag 26 april is het zover! Dan vieren we voor de vijftiende keer Erfgoeddag, dé feestdag voor al wie cultureel erfgoed een warm hart toedraagt.

Honderden erfgoedorganisaties zoals musea, archieven, verenigingen en erfgoedbibliotheken rollen die dag in Vlaanderen en Brussel de rode loper uit om jou, je vrienden en familie een onvergetelijke dag te bezorgen. En weet je wat zo mooi is? Al dit fraais kan je gratis beleven!
 
Ook jij bent erfgenaam!
What is big data?
Vroeger hielden mensen hun kostbare herinneringen bij in een fotoalbum. Schrijvers penden hun gevoelens neer in een dagboek. Persoonlijke, tastbare zaken werden opgetekend in een testament en vervolgens doorgegeven.