Geconfronteerd met ziektes en kwalen allerhande, zochten onze voorouders generatieslang hun toevlucht tot een uitgebreide schare geneesheiligen. Van A(ntoniusvuur) tot Z(weren) ... voor elke kwaal stond er wel een heilige paraat die op gezette tijdstippen met een bedevaart werd vereerd, aanroepen werd in gebeden en litanieën of afgebeeld stond op tientallen devotieprentjes. Vandaag is deze volksdevotie, onder meer door de opkomst van de moderne geneeskunde en de verbeterde hygiëne, wat op de achtergrond geraakt.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2017
Activiteiten voor Erfgoeddag 2017 inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Is jouw inschrijving nog niet volledig of wens je nog iets aan te passen?
We wensen je het beste voor het nieuwe jaar! Dat 2017 boordevol inspirerende erfgoedmomenten zit en dat alles op persoonlijk vlak op wieltjes mag lopen!
 
Ook zin om aan Erfgoeddag 2017 deel te nemen?
Het project ‘take care’ is een participatieproject van MUS-E Belgium en FARO. Take care is gericht op 17-jarigen en vertaalt het persoonlijke erfgoed van mensen, verbonden aan een regio en dit in een creatie. Dit traject bestaat uit een traject van zo'n 20 contact uren tussen de kunstenaar, de leerlingen van het secundaire onderwijs en hun leerkracht.
Het Damiaanfonds van de KU Leuven reikte in oktober de Masterproefprijs 2016 uit aan Lauranne Verhasselt. Zij schreef een masterproef over Belgische polio-ervaringen uit de twintigste eeuw getiteld ‘Polio, een vergeten virus?!’. Lauranne interviewde zeventien personen die tussen 1940 en 1950 polio kregen en gehandicapt werden. Ze slaagde erin om met haar masterproef de polio-patiënten voor te stellen als mensen van vlees en bloed.
Wie herinnert zich nog de Artispunten, letterplankjes, jukeboxen, minirokken en die typische Volkswagenbusjes? Heel wat van deze voorwerpen uit de jaren '50 en '60 zijn nu te vinden in de koffer 'Terug naar toen'.
Kasper Bormans speelt het spel met personen met dementie
Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek en empirische studies naar optimale communicatie kwam Kasper Bormans tot een bijzondere manier om contact te leggen met mensen met dementie: hij bedacht een spel.
Ziekenhuis, foto Documentatiecentrum Vlaams-Brabant
In hun najaarslezing 2016 grijpen Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en het Rijksarchief te Leuven de 40ste verjaardag van de OCMW-wet aan om te kijken naar de geschiedenis van de armenzorg.
Infosessie Aalst, Carnavalsmuseum © FARO
Wil jij je ongetwijfeld niet-te-missen Erfgoeddagactiviteiten helder en wervend omschrijven? Maar weet je niet hoe? Of blokkeer je als je iets op papier wil zetten? 
 
Volg dan de training wervend schrijven. Samen met Wablieft, de organisatie die duidelijke en laagdrempelige taal in haar DNA heeft, ga je aan de slag met jouw promotieteksten voor Erfgoeddag.
 
Velen zien het als een echte uitdaging: hoe je je Erfgoeddagactiviteit tot een aantrekkelijke, ja zelfs onweerstaanbare omschrijving in 400 tekens vatten?

Aandachtig kijken, niets aanraken, nergens tegenlopen … een museumbezoek was lange tijd vooral een visuele beleving. Gaandeweg raakten musea wereldwijd er echter meer en meer van overtuigd dat een museumbezoek zoveel rijker zou kunnen zijn als ook andere zintuigen zouden aangesproken worden. Bovendien, en heel belangrijk, helpt het inzetten van multisensoriële ervaringen bij het slechten van barrières en drempels, hinderpalen die ervoor zorgen dat bepaalde doelgroepen moeilijk de weg naar het museum vinden.