Campagnebeeld museum night fever 2015
Een culturele black-out? Alvast niet op zaterdag 7 maart! Niet minder dan 23 Brusselse musea zetten dan hun deuren wagenwijd open voor de 8e editie van Museum Night Fever, het jaarlijkse Brusselse museumfeest.
 
Tussen 19u en 1u ’s nachts zorgen muzikanten, dansers, performers, beeldend kunstenaars, vormgevers en theatermakers voor een nachtelijke creatieve invasie van de musea. Museum Night Fever wil een alternatief bieden voor het klassieke museumbezoek en de collecties op een eigentijdse manier tonen aan het publiek.
Sfeerbeeld Sint-Kruis
Het artistiek erfgoedtraject ‘Herinneringen voor de toekomst’ is gebouwd rond het thema van Erfgoeddag: ERF! Die dag vindt ook het grote toonmoment voor de verschillende trajecten plaats. Erfgoedcellen Brugge, Brussel, Mijn-Erfgoed, CO7 en Noorderkempen doen mee en MUS-E, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen uit de streek van de kinderen een artistiek traject afleggen. Hoe gaan kinderen, juffen en kunstenaars om met erfgoed?
Gisteren verscheen in De Standaard een artikel over het onderzoek naar de verwantschap van mensen met een zelfde familienaam. Waar archieven ons hier in de steek laten, schiet ‘moleculaire archeologie’ te hulp.  
 
Hoe nauw verwant zijn mensen met een verschillende achternaam eigenlijk? Hoe sterk waren de mensen in een dorp, op het moment dat ze hun aparte achternaam kregen, al familie van elkaar? Stamde iedereen af van enkele mensen, die al generaties steeds weer onder elkaar trouwden in hetzelfde dorp, of hooguit een dagreis ver?
William H. Scheide
2.500 boeken en manuscripten. Daaruit bestaat de uitzonderlijke collectie die musicus, musicoloog, bibliofiel én filantroop William H. Scheide schonk aan de universiteit van Princeton. De waarde van de collectie? Zo’n slordige 300 miljoen dollar. Het is de grootste gift die de universiteit sinds haar bestaan mocht ontvangen.
 
William H. Scheide overleed in november 2014 op 100-jarige leeftijd.
het project van de Sint-Martinusbasiliek in Halle
Samen met Heemkunde Vlaanderen, Herita, Stichting Open Kerken en Familiekunde Vlaanderen organiseert FARO laagdrempelige avondcursussen die deelnemers aan evenementen als Erfgoeddag, Open Monumentendag en Open Kerkenweekend helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van die erfgoedevenementen. Vanaf dit jaar krijgt dit gezamelijk vormingsaanbod de naam Erfgoed in de Praktijk.
Cover Take Part

AmuseeVous presenteert de fantastische en daarbovenop volledig gratis Take Part: een publicatie vol tips en tricks voor meer participatie in het museum. Take Part vertrekt vanuit de case DFF- Diamond Friends Forever, een project van AmuseeVous in samenwerking met het Diamantmuseum.

Illustratie uit de inspiratiebrochure van ERF!

Tijdens Erfgoeddag 2015 plaatsen we onder meer de verhalen van schenkingen en erven centraal. Maar wat als iemand van een erfenis, van objecten, of in onderstaand geval zelfs van een bloedband, af wil? Zo lezen we vandaag dat Marina Picasso, kleindochter van de beroemde schilder, haar erfenis absoluut wil verkopen. Haar motief? Wraak. En dat is nooit een goede raadgever, zo blijkt.

Het project ‘Herinneringen voor de toekomst’ is opgebouwd rond het Erfgoeddagthema van 2015: ERF! 

Vijf Erfgoedcellen stapten mee in het project. MUS-E,, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen van de eigen streek van de kinderen een artistiek traject afleggen.

Wie meer wil weten over het foute oorlogsverleden van vader, moeder, oma of opa komt in België van een kale reis terug thuis. In tegenstelling tot Nederland, zijn de collaboratiedossiers in België niet openbaar. Heel uitzonderlijk krijgen historici toegang tot de archieven maar voor het publiek blijven de deuren van dat stukje Belgisch geschiedenis dicht.

Sfeerbeeld uit Turnhout

Het artistiek erfgoedtraject ‘Herinneringen voor de toekomst’ is opgebouwd rond het Erfgoeddagthema van 2015: ERF! Erfgoedcellen Brugge, Brussel, Mijn-Erfgoed, CO7 en Noorderkempen stapten mee in het project. MUS-E, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen van de eigen streek van de kinderen een artistiek traject afleggen. Hoe gaan kinderen, juffen en kunstenaars om met erfgoed uit de streek? En hoe wordt dit alles beleefd door de partners?