Foto buttons
Momenteel bevinden we ons volop in de inschrijvingsperiode voor Erfgoeddag 2016. Erfgoeddagactiviteiten indienen kan nog tot en met 17 januari via www.erfgoeddag.be/inschrijving. Ook de bestellingen van het promotiemateriaal worden dan afgesloten.
Cultuursocioloog Walter Weyns
Reuzen brengen heel wat mensen op de been. Groot of klein: de reuzen en hun rituelen beroeren ons. De reden daarvoor is simpel stelde cultuursocioloog Walter Weyns van de UAntwerpen in Het Laatste Nieuws"Iets groots doet ons klein voelen. De reuzen halen het kind in ons naar boven. Ook de aanstekelijkheid van emoties valt niet te onderschatten. Door het samen te beleven, zijn de gevoelens veel sterker.
EGD 2015 Victorian Era Ciaper Change foto gepost op Instagram door Kevin Hells
De geboorte van een kindje is een heel belangrijk moment maar dit sleutelmoment confronteert mensen ook met levensvragen en tegenstrijdige gevoelens. “Een kind dat ter wereld komt, roept vreugde én angst op”, zegt theologe Judith Cockx.
Cover boek 'Devoted', foto door Jan Locus
15 jaar lang fotografeerde Jan Locus, winnaar van de Nikon Press Award 2010 in de categorie stories, de vele gezichten van het christendom. 
 
Het christendom telt wereldwijd twee miljard gelovigen.
Activiteit Erfgoeddag 2015, Dilbeek © Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei
Elk jaar opnieuw zet Erfgoeddag het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in de kijker. Dit jaar vindt Erfgoeddag plaats op zondag 24 april 2016 met als thema Rituelen. Cera wil verenigingen en organisaties van kwetsbare groepen financieel ondersteunen om naar aanleiding van Erfgoeddag 2016 een culturele activiteit te ontwikkelen.
Allerheiligen en Allerzielen staan voor de deur. Morgen herdenken we alle heiligen en eén dag later alle overledenen. Vooral de rooms-katholieke gemeenschap viert deze dagen, andere religies doen dit op een ander tijdstip en vullen de herdenking anders in.
 
Hoe is het ontstaan?
In het begin van het christendom werden gelovigen vaak gezien als een bedreiging. Ze werden vaan vervolgd omwille van hun religie.
Om de twee jaar zet Europalia Arts Festival de cultuur van een gastland in de kijker. Dit jaar is het de beurt aan Turkije. 2015 is bovendien een bijzonder jaar voor Europalia. Het kunst- en cultuurfestival viert namelijk een dubbele verjaardag: het 45-jarig bestaan van de vereniging en de 25e editie van het festival.
 
Anatolië is van oudsher een brug tussen Europa en Azië, waar tal van migraties zorgden voor een buitengewoon boeiende culture uitwisseling.
Infosessie Erfgoeddag 2016, Daarkom Brussel © FARO

Dit najaar organiseren we twee dokterskabinetten. Het moment om je ideeën, twijfels en vragen aan de coördinatiecel Erfgoeddag voor te leggen.

We zijn een en al oor en geven je graag tips om tot een nog mooiere Erfgoeddagactiviteit te komen. Heb je twijfels of je activiteit in het programma van Erfgoeddag thuis hoort, dan kan je dit op het dokterskabinet met ons bespreken. Ondervind je problemen bij het online indienen van je activiteit? Breng alle nodige info mee en dan schrijven we samen je activiteit online in. 
 

Tot 20 april 2016 kan je naar het Jubelparkmuseum voor een tentoonstelling over Egyptische sarcofagen.
Infosessie Erfgoeddag 2016, CC het Perron Ieper © FARO
Heel wat erfgoedwerkers woonden ter voorbereiding van Erfgoeddag 2016 een infosessie bij. Op elke locatie kregen de deelnemers een intro in het thema Rituelen, een beknopte toelichting over de procedure en zaken waarop je als kandidaat-deelnemer zoal dient te letten.
 
Telkens werd ook een lokaal praktijkvoorbeeld toegelicht en was er de mogelijkheid om met een korte rondleiding de ontvangende instelling beter te leren kennen. Dit alles leverde heel wat bijkomende inspiratie op.