Cover inspiratiebrochure Erfgoeddag 2015

De nieuwe inspiratiebrochure voor de volgende Erfgoeddag is klaar. Op zondag 26 april 2015 vindt de vijftiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema Erf! Heb je nog geen idee over hoe je met dit thema aan de slag zal gaan? Doe ideeën op in de nieuwe inspiratiebrochure.

Caspar Netscher, Vrouw met papegaai (1666), olieverf op paneel, 46 x 37 cm
 
Erfenissen en schenkingen van cultuurgoederen zijn soms behoorlijk complexe processen. Wat wordt er precies geërfd? Welke voorwaarden zijn er aan verbonden? Wie zijn de erfgenamen en wat zijn hun rechten? Welke rol speelt de overheid? Het wordt nog veel complexer, en vaak ook delicater als het gaat over roofkunst; allerlei kunstvoorwerpen die tijdens oorlogen verdwenen – of beter: werden gestolen.
Stadsarchief Sint-Niklaas - foto S. Van Hul
Mensen hebben altijd al voorwerpen gehad die ze absoluut willen bewaren en doorgeven, hetzij om andere mensen en gebeurtenissen te herinneren, hetzij om zelf herinnerd te worden. Met het project “Verzameldingen” (www.verzameldingen.be) brengt de Erfgoedcel Waasland dit jaar het erfgoed van privépersonen op verschillende manieren onder de aandacht. Op zaterdag 20 september vindt een informatiesessie ‘Schenken van je erfgoed?!’ plaats. 
 
Heb je vragen over de toekomst van je collectie?
Dames op het strand, Isidore Verheyden

‘t Is zonneweer; het is...
‘t is zomer; al ‘t geleden,
al ‘t uitgedoogde kwaad
is weg, uit lijf en leden;
de zonne lacht en laaft
het herte los en vrij
van kommer, of het ook
geen dag nog zonne en zij.

(fragment uit 'Weldadig zonneweer' van Guido Gezelle)

We want you

"Wij blikken positief terug op deze editie. Je bereikt iedere editie steeds een ruimer publiek."
" Voor onze eerste deelname zijn we zeker heel tevreden! We hebben heel wat mensen uit de buurt kunnen bereiken, burgemeester Termont kunnen klissen om te openen."

Archief van Diksmuide

De voorbije jaren kregen het gemeentebestuur al heel wat waardevol archiefmateriaal zoals foto's en persoonlijke verhalen.

Foto van de schenking

Het Wielermuseum beschikt sinds kort over een nieuwe, uitgebreide collectie wielermateriaal. Wondelgemnaar Jef Verkest erfde de collectie van zijn oom en koersmaniak Karel Verkest uit Zwevezele en schenkt die nu aan het Wielermuseum in Roeselare.

Kleitablet

Wie dacht dat een testament opstellen iets van de laatste generaties is, heeft het danig mis. Archeologen hebben in de buurt van het Turkse dorpje Kültepe waarschijnlijk het oudste testament ooit gevonden.

Afbeelding van de expo

Rubens (1577-1640) was de Quentin Tarantino van zijn tijd en bracht Vlaanderen naar de wereldtop van de schilderkunst. De meester-schilder was een eigenzinnige vakman en zette scènes neer vol geweld en wellust, maar ook met compassie en elegantie.

Christus en de overspelige vrouw van Breughel

Voor het eerst in 100 jaar kan het publiek ‘Christus en de overspelige vrouw’ van Jan I Brueghel zien. Dit schilderij uit privébezit wordt de komende 3 jaar in de Bruegelzaal getoond.

Het grote publiek kan voor het eerst in 100 jaar Christus en de overspelige vrouw van Jan I Breughel bekijken. Het schilderij bevindt zich al sinds 1903 in particuliere verzamelingen. De huidige eigenaar geeft het voor 3 jaar in bruikleen aan het museum. Daarna verdwijnt het terug in de privécollectie.