Dames op het strand, Isidore Verheyden

‘t Is zonneweer; het is...
‘t is zomer; al ‘t geleden,
al ‘t uitgedoogde kwaad
is weg, uit lijf en leden;
de zonne lacht en laaft
het herte los en vrij
van kommer, of het ook
geen dag nog zonne en zij.

(fragment uit 'Weldadig zonneweer' van Guido Gezelle)

We want you

"Wij blikken positief terug op deze editie. Je bereikt iedere editie steeds een ruimer publiek."
" Voor onze eerste deelname zijn we zeker heel tevreden! We hebben heel wat mensen uit de buurt kunnen bereiken, burgemeester Termont kunnen klissen om te openen."

Archief van Diksmuide

De voorbije jaren kregen het gemeentebestuur al heel wat waardevol archiefmateriaal zoals foto's en persoonlijke verhalen.

Foto van de schenking

Het Wielermuseum beschikt sinds kort over een nieuwe, uitgebreide collectie wielermateriaal. Wondelgemnaar Jef Verkest erfde de collectie van zijn oom en koersmaniak Karel Verkest uit Zwevezele en schenkt die nu aan het Wielermuseum in Roeselare.

Kleitablet

Wie dacht dat een testament opstellen iets van de laatste generaties is, heeft het danig mis. Archeologen hebben in de buurt van het Turkse dorpje Kültepe waarschijnlijk het oudste testament ooit gevonden.

Afbeelding van de expo

Rubens (1577-1640) was de Quentin Tarantino van zijn tijd en bracht Vlaanderen naar de wereldtop van de schilderkunst. De meester-schilder was een eigenzinnige vakman en zette scènes neer vol geweld en wellust, maar ook met compassie en elegantie.

Christus en de overspelige vrouw van Breughel

Voor het eerst in 100 jaar kan het publiek ‘Christus en de overspelige vrouw’ van Jan I Brueghel zien. Dit schilderij uit privébezit wordt de komende 3 jaar in de Bruegelzaal getoond.

Het grote publiek kan voor het eerst in 100 jaar Christus en de overspelige vrouw van Jan I Breughel bekijken. Het schilderij bevindt zich al sinds 1903 in particuliere verzamelingen. De huidige eigenaar geeft het voor 3 jaar in bruikleen aan het museum. Daarna verdwijnt het terug in de privécollectie.

Beeld uit The Legacy

De erfenis, een nieuwe Deense tv-reeks, start met Frederik die verneemt dat zijn moeder voor haar overlijden in een testament haar familiehuis overlaat aan een onbekende dochter.

In Denemarken heeft The legacy, zoals de nieuwe serie internationaal heet, advocaten veel werk gegeven toen veel burgers zich plots realiseerden hoeveel ellende een onduidelijk testament kan veroorzaken.

Fotografiewedstrijd BILL – Inzending door Sanne Peeters: ‘Onder De Toren’

De veertiende editie van Erfgoeddag was een groot succes. Meer dan 500 organisaties presenteerden samen een veelkleurige waaier van meer dan 700 gratis activiteiten.

Vele bezoekers mochten genieten van deze speciale dag. Nogmaals bedankt aan al wie om meehielp er opnieuw een leerrijke Erfgoeddag van te maken!

Bekijk hieronder een fotografische impressie van Erfgoeddag 2014. Bedankt aan iedereen die ons foto's hebben toegestuurd. Heb je zelf nog beeldmateriaal? Je kan het ons steeds bezorgen via info@erfgoeddag.be.

Schatten_Van_Verhalen

Nu het stof stilaan terug is gaan liggen, blik je hopelijk terug op een geslaagde Erfgoeddag. We willen je dan ook héél hartelijk bedanken voor de geleverde inspanningen!

De enthousiaste reacties van zowel het publiek, pers en vele collega's zijn het bewijs dat je opnieuw een zeer succesvolle Erfgoeddag organiseerde. Hoed af voor zoveel enthousiasme en inzet.