Een spel van generaties

Beeld uit The Legacy

De erfenis, een nieuwe Deense tv-reeks, start met Frederik die verneemt dat zijn moeder voor haar overlijden in een testament haar familiehuis overlaat aan een onbekende dochter.

In Denemarken heeft The legacy, zoals de nieuwe serie internationaal heet, advocaten veel werk gegeven toen veel burgers zich plots realiseerden hoeveel ellende een onduidelijk testament kan veroorzaken.

Voor Frederik, het personage uit de reeks die een andere vader heeft dan zijn zus, staat met het testament alles op de helling. Zijn grote droom is immers om het familiehuis tot patriarchale glorie restaureren. De serie confronteert het publiek met waarheden over hoe opvoeding van kinderen en ouders grondig verschilt: een generatieverhaal. Ze laten met andere woorden de familiegeschiedenis zien en deze is herkenbaar voor iedereen.

Generatiekloof

The legacy gaat ook over de erfenis van het gedachtegoed van de sixties. De nadruk komt onder andere te liggen op een oude hippie die gekozen heeft voor het artistieke bestaan. Hippies hadden immers hun redenen maar dachten ze ook na over de gevolgen wat ze deden?

Er worden ook vragen gesteld als: bevat de wereld meer geweld dan vroeger en biedt ze minder sociale steun? Generaties voor ons streden voor hun rechten. Maar het doorgeven en erven van waarden en normen is niet zo makkelijk.

Kinderen die ouderen ontmoeten, komen vaak tot een beter begrip van tijd. Zo'n ontmoetingen geven kinderen persoonlijke aanknopingspunten met historische ankerpunten. Erfgoeddag 2015 (vindt plaats op zondag 26 april 2015) is een mooie gelegenheid om verschillende generaties samen te brengen en te ontdekken hoe generaties leren van elkaar.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op een recensie van De Morgen en volgens De Standaard komt de serie in het najaar op de Vlaamse tv.  
Foto: © Lumière. Een beeld uit 'The Legacy'.

Vrije tags
intergenerationeel
Erf!
erfenis
testament
generatieverhaal