Een historische kijk op preventieve conservatie

Al eeuwenlang dragen mensen zorg voor erfgoed. Kunst- en andere objecten werden én worden met veel aandacht voor detail hersteld en onderhouden. Dit boek onderzoekt hoe het denken over erfgoedzorg in de loop der jaren is geëvolueerd en hoe die evolutie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de preventieve conservatiepraktijk zoals we die nu kennen.

Op enkele uitzonderingen na, werden alle geselecteerde teksten gepubliceerd tussen het einde van de 18e en het begin van de 21e eeuw. Een periode van goed tweeënhalve eeuw dus, waarin nogal wat ingrijpende veranderingen plaatsvonden. Denk bijvoorbeeld maar aan de toenemende industrialisering in de 19e eeuw en de opkomst van de consumptiemaatschappij een goeie honderd jaar later: twee evoluties die niet alleen ons dagelijks leven maar ook het denken over preventieve conservatie ingrijpend zouden veranderen.

Het resultaat is een goedgevuld boek met zo’n 65 teksten van uiteenlopende herkomst. In de eerste hoofdstukken wordt dieper ingegaan op concepten als preventieve conservatie, het zorg dragen voor objecten en gebruiksvoorwerpen, en de beginnende aandacht voor een gestructureerde collectiezorg in musea. Daarna wordt ingezoomd op diverse deeldomeinen van conservatie, zoals klimaat- en lichtcontrole, insectenbestrijding, risicomanagement en het omgaan met vervuiling.

Staniforth, Sarah (ed). Historical perspectives on preventive conservation (Readings in Conservation, 6). Los Angeles, The Getty Conservation Institute, 2013. ISBN 978-1-60606-142-8

Tip! Nodig op Erfgoeddag iedereen uit achter de doorgaans gesloten deuren van je conservatieatelier en laat zien hoe jouw instelling zorg draagt voor cultureel erfgoed. Gun je bezoekers een unieke inkijk in het atelier en geef aan wat de job van conservator, koerier of registrator zo bijzonder maakt.

Meer lezen?
In 2017 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Zorg’. Een breed thema, met tal van invalshoeken en mogelijkheden. Ook in de FARO-bibliotheek is heel wat materiaal te vinden dat je kan helpen bij het uitwerken van een activiteit. Op deze blog posten we daarom geregeld een inspirerende boekentip over een van de vele zorgaspecten. Op zoek naar nog meer boekentips? Hier vind je het volledige overzicht.
 
Je kan het boek Historical perspectives on preventive conservation inkijken en ontlenen in de FARO-bibliotheek. De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faronet.be of telefonisch op het nummer 02 213 10 60.
 
Op zoek naar nog meer inspiratie?
Raadpleeg de catalogus online via LIMO.

Foto: © Cover boek
Vrije tags
preventieve conservatie
boekentip zorg