Dit was Erfgoeddag 2014!

Fotografiewedstrijd BILL – Inzending door Sanne Peeters: ‘Onder De Toren’

De veertiende editie van Erfgoeddag was een groot succes. Meer dan 500 organisaties presenteerden samen een veelkleurige waaier van meer dan 700 gratis activiteiten.

Vele bezoekers mochten genieten van deze speciale dag. Nogmaals bedankt aan al wie om meehielp er opnieuw een leerrijke Erfgoeddag van te maken!

Bekijk hieronder een fotografische impressie van Erfgoeddag 2014. Bedankt aan iedereen die ons foto's hebben toegestuurd. Heb je zelf nog beeldmateriaal? Je kan het ons steeds bezorgen via info@erfgoeddag.be.
.

Created with Admarket's flickrSLiDR.

En we blikken vooruit!

De vijftiende editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 26 april 2015. Het thema van deze editie is ‘Erf’.

In deze editie besteden we aandacht aan een specifieke component van het woord ‘erfgoed’: erven. Welke rol spelen testamenten (en hoe zien die er eigenlijk uit) door de eeuwen heen? Wat is de relatie tussen erven, erfenis en erfgoed? Wat is het verschil tussen een notaris, een archivaris en een conservator?  En waarom is dit anders voor onroerend erfgoed dan voor roerend erfgoed? En waarom ook weer anders voor immaterieel erfgoed? Is er een systeem in te ontdekken?

Hoe verhoudt erven zich ten opzichte van ‘transmissie’ of ‘overdracht’? Wie erft de collecties in publieke verzamelingen? Erven wij en onze nakomelingen vooral verantwoordelijkheid (erfgoed-zorgplicht)? Kan men via testamenten de erfgoedsector of –werking steunen? Hoe is de relatie tussen collectief erven en individuele erfenissen? Beschouwen staten, gemeenten of organisaties zich als erfgenamen van voorgangers, van instellingen, van  groepen mensen? Kan je erfenissen weigeren en wat gebeurt er dan?

Kortom: wat kan de ‘erf’ in ‘erfgoed’ zoal betekenen? 

Afbeelding boven: Fotografiewedstrijd BILL – Inzending door Sanne Peeters: ‘Onder De Toren’

Vrije tags
Grenzeloos
terugblik