De zin en onzin van rituelen

Rituelen. We associëren er vaak positieve, pure elementen mee. Rituelen geven op uiteenlopende manieren uiting aan culturen. Rituelen lijken zaken die koste wat kost bewaard moeten blijven. Maar is dat wel altijd zo?
 
Al sinds mensenheugenis is bijvoorbeeld de ‘telefa’ een geaccepteerde traditie op het Ethiopische platteland. Telefa betekent zoveel als huwelijk door ontvoering. Maar niet elke vrouw legt zich daar bij neer. De film 'Difret' brengt het waargebeurde verhaal van zo’n vrouw in beeld. 
 
Het verhaal? De 14-jarige Hirut is op weg van school naar huis als ze ontvoerd wordt door een groep mannen. Een van hen wil Hirut op ‘traditionele’ wijze tot zijn bruid maken. ‘s Nachts verkracht hij haar, waarmee haar lot bezegeld lijkt. De volgende dag probeert Hirut echter te ontsnappen en schiet haar aanstaande man dood. Het lokale recht eist dat zij hiervoor ter dood moet worden gebracht.

Advocate Meaza Ashefani weet Hirut in voorlopige veiligheid te brengen en begint aan de belangrijkste zaak uit haar carrière. Ze stelt dat Hirut handelde uit noodweer en dus vrijgesproken moet worden. De lokale gemeenschap denkt er echter heel anders over. 
 
Hier, daar en overal? 
Wat hier normaal lijkt, kan op andere plaatsen in de wereld nog iets zijn waarvoor vrouwen of andere bevolkingsgroepen nog heel hard voor moeten vechten. In Israël bijvoorbeeld kunnen enkel rabbi's een huwelijk ontbinden onder de voorwaarde dat de echtgenoot ermee instemt. De film ‘Gett’ (dit is de naam van het fel begeerde scheidingsbriefje)  brengt dit op een heel bijzondere wijze in beeld.

Zolang Viviane niet officieel gescheiden is, staat ze buiten de samenleving en kan ze geen eigen huishouden voeren. Ten einde raad neemt ze een advocaat onder de arm en komt de zaak voor bij een kerkelijke rechtbank. 
 
Bovenstaande films werden getoond tijdens het filmfestival ‘Mooov, films met zicht op de wereld’, doorheen het jaar kan je her en der ook Mooovfilms meepikken, je vindt hier het overzicht
 
Welke voorwerpen zitten er in jouw collectie en welke daarvan hebben een link met het thema Rituelen? Hoe brengt jouw organisatie deze voorwerpen in beeld en is deze beeldvorming een bewuste keuze? Misschien kan het medium (kort)film een verfrissende manier zijn om mee aan de slag te gaan de komende Erfgoeddag op zondag 24 april 2016 bij het thema Rituelen.
 
Bekijk hieronder de trailer van de film ‘Gett: The Trial of Viviane Amsalem’: