De vermaatschappelijking van de zorg, ook voor erfgoedorganisaties

Er is een evolutie, niet alleen in Vlaanderen maar ook in de ons omringende landen, dat de zorg aan het ‘vermaatschappelijken’ is. Dat wil zeggen dat de maatschappij én het beleid ernaar streven om mensen met beperkingen, chronisch zieken, kwetsbare ouderen, jongeren met gedrags- en emotionele problemen, mensen die in armoede leven … een eigen zinvolle plek in de samenleving te laten innemen, hen daarbij waar nodig te ondersteunen en de zorg zoveel mogelijk geïntegreerd in de samenleving te laten verlopen.
 
Als gevolg van steeds toenemende vragen en nieuwe uitdagingen zoekt de zorgsector naar ondersteuning en samenwerking met andere partners in de maatschappij. Voor de erfgoedsector vormt deze evolutie een uitgelezen kans om bruggen te slaan naar de zorgsector en zo een sociale meerwaarde te creëren.
 
Een bijkomend argument om meer samen te werken met de zorgsector ligt in het feit dat steeds meer onderzoek aantoont dat met cultureel erfgoed bezig zijn een positieve impact heeft op het welzijn en de gezondheid van mensen. Dankzij deze voortschrijdende inzichten worden er nieuwe methodes ontwikkeld om met cultureel-erfgoedcollecties, naast het al gekende reminiscentieaanbod voor personen met dementie, therapeutische sessies voor verschillende doelgroepen in de zorgsector aan te bieden.
 
Het effect van de samenwerking met instellingen en organisatoren uit de zorgsector is groter dan je misschien zou vermoeden. Want je doet dit niet alleen voor de zorgbehoevende persoon maar ook voor het hele systeem rond die persoon. In het bijzonder de hele grote groep van mantelzorgers die dagelijks de zorg van een familielid, kennis of buur opnemen. Zij vormen een belangrijk sociaal kapitaal en kunnen een steuntje in de rug zeker gebruiken.
 
Een duurzaam aanbod in samenwerking met de zorgsector levert erfgoedorganisaties ook heel wat op. Uiteraard is er de intrinsieke voldoening wanneer je een verschil kunt maken in het leven van mensen en gemeenschappen. Maar daarnaast heeft het een impact op het welzijn en de gezondheid van mensen, creëert het een breder maatschappelijk draagvlak en opent het de erfgoedsector voor een ander type van vrijwilligers. Vrijwilligers die eerder worden aangetrokken door het sociale aspect van het werken met kwetsbare mensen dan het werken met het cultureel erfgoed an sich. Zeker als ze een achtergrond in de zorgsector hebben brengen deze vrijwilligers heel wat expertise en vaardigheden mee.
 
Erfgoeddag 2017, op zondag 23 april, staat in het teken van ‘Zorg’. Hét uitgelezen moment om de bruggen tussen de erfgoed- en zorgsector te versterken of, waar nodig, de funderingen voor deze samenwerkingen te leggen. 
 
Wil je graag een Erfgoeddagactiviteit organiseren in de zorgsector? Richt je je daarbij specifiek op een bepaalde doelgroep zoals personen met dementie? Werk je daarvoor samen met partners uit de zorgsector met als focus welzijn en gezondheid? De Coördinatie Erfgoeddag helpt je graag op weg. Daarom organiseren we in september en oktober een reeks gratis infosessies met als focus welzijn en gezondheid. Deze infosessies bieden zowel praktische als inhoudelijke informatie om je Erfgoeddagactiviteiten vorm te geven. Je kan je inschrijven voor een van deze infosessies die plaatsvinden bij actoren in de zorgsector. We zitten achtereenvolgens in:
Zorgopleidingen Erasmus hogeschool in Brussel,
Dagactiviteitencentrum ‘t Atelier - Ahasverus in Halle,
Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle,
Dienstencentrum Meerminne in Mortsel,
Woonzorgcentrum Immaculata in Overpelt
Lovie - Centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke handicap in Poperinge.

Foto: © Meet me @ MUHKA
Vrije tags
zorg
vermaatschappelijken