De schenking Alfons Sevens

Op 18 september 1916 schreef Virginie Loveling een bemoedigende postkaart aan de Gentenaar Alfons Sevens (1877 - 1961), één van haar literaire vrienden in een Duits gevangenenkamp."Wellicht zal het u aangenaam wezen een vriendschappelijk aandenken in den vorm van een portret te krijgen"  aldus Virginie Loveling.

Hoewel Alfons Sevens radicaal flamingant was en voor de oorlog actief ijverde voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit, sprak hij zich in 1915 sterk uit tegen het activisme. Zijn Belgisch loyalisme moest hij bekopen met deportatie naar Duitsland als politiek gevangene.

De postkaart van Virginie Loveling kreeg een ereplek in het oorlogsalbum van Alfons Sevens, dat in een recente schenking werd overgemaakt aan het Liberaal Archief.

Terwijl oudere broer Alfons in Duitsland werd geïnterneerd, vocht Constantin Sevens tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier aan de IJzer. In het voorjaar van 1917 werd hij naar een opleidingscentrum gestuurd in het Franse Ault-Onival, gelegen aan de Picardische kust. Stukken uit het archief Constantin Sevens werden door het Liberaal Archief uitgeleend voor de tentoonstelling La Grande Guerre à Ault, die gekoppeld werd aan een herdenkingsweekend op 5 en 6 september 2014.

Klik hier om enkele foto's te bekijken uit het oorlogsalbum van Alfons Stevens. En hier vind je de oorlogsbrieven die oorspronkelijk gepubliceerd werden door zijn kleindochter Nicole Verschoore in het tijdschrift Boek en Bibliotheek. Alles is vanaf nu online beschikbaar op de website van het Liberaal Archief.

Welke schenkingen binnen jouw organisatie zijn bijzonder en waarom? Welke verhalen hangen eraan vast? Vertel op Erfgoeddag het complexe verhaal van schenkingen. Hoe gebeurde de schenking? Wat was de meerwaarde van de schenking? Of waarom lag de schenking zo gevoelig?

Dit blogbericht is gebaseerd op een item in de nieuwsbrief van het Liberaal archief.

Vrije tags
brieven
schenking