De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie

© Cover De schat van je leven
In 2017 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Zorg’. Een breed thema, met tal van invalshoeken en mogelijkheden. Ook in de FARO-bibliotheek is heel wat materiaal te vinden dat je kan helpen bij het uitwerken van een activiteit. Op deze blog posten we daarom geregeld een inspirerende boekentip over een van de vele zorgaspecten. Deze week: De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie, door Herlinde Dely. 
 
Elke persoon draagt herinneringen mee, en kan, vaak door heel kleine dingen als een vergeelde oude foto of het waarnemen van een bepaalde geur of smaak, teruggevoerd worden naar zijn of haar jeugd. In ons drukke dagelijkse leven staan we bij al die herinneringen vaak niet al te lang stil, maar voor wie zorgt voor mensen met dementie krijgen deze herinneringen plots een andere betekenis. Mensen met dementie herinneren zich immers maar al te vaak en haarscherp bepaalde gebeurtenissen uit hun kindertijd, terwijl ze niet meer kunnen vertellen wat ze even tevoren gegeten of gedaan hebben.
 
En net daar, in het doelbewust en gestructureerd oproepen van herinneringen ('reminiscentie'), kunnen mantelzorgers en vrijwilligers een waardevolle rol spelen. Reminiscentie kan mantelzorgers helpen om te gaan met dementie, een vaak moeilijk proces voor mensen uit de omgeving van de patiënt. Door te focussen op wat hij of zij wél nog kan of wat hij of zij zich wél nog herinnert, biedt reminiscentie bovendien kansen op een kwaliteitsvolle omgang met de persoon met dementie.
 
'De schat van je leven' is een verzamelmap met drie onderdelen die samen een geheel vormen. In het eerste deel gaat Dely dieper in op wat dementie nu eigenlijk is en hoe je er als mantelzorger, vrijwilliger of professionele zorgverlener mee kan omgaan. Een uitgebreid hoofdstuk is gewijd aan hoe je als zorgverlener samen met een persoon met dementie doelbewust en op een gestructureerde manier herinneringen kan ophalen, hoe dit de basis kan leggen voor een andere activiteit en hoe dit reminiscentieproces kan bijdragen tot het algemeen welbevinden van personen met dementie. Een tweede boekje bevat negen themahoofdstukken boordevol inspiratiemateriaal, vragen, activiteiten, tips voor uitstapjes en foto's. Het derde deel ten slotte is een nog onbeschreven levensboek waarin je samen het levensverhaal van de persoon met dementie kan optekenen. Bij het boek hoort ook een website, www.deschatvanjeleven.be, met - letterlijk - een schat aan aanvullend beeldmateriaal, filmpjes en foto's.
 
Herlinde Dely. De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie. 3 dln. Berchem, Howest en EPO, 2015. ISBN 978-94-6267-050-1
 
Meer weten?
In september en oktober organiseert de Coördinatie Erfgoeddag een reeks gratis infosessies met als focus welzijn en gezondheid. Deze infosessies bieden zowel praktische als inhoudelijke informatie om je Erfgoeddagactiviteiten vorm te geven. Je kan je inschrijven voor een van deze infosessies die plaatsvinden bij actoren in de zorgsector. Meer informatie vind je hier. Wie meer wil weten over het creëren van een aanbod rond reminiscentie voor personen met dementie en hun mantelzorgers kan bovendien terecht op een reeks workshops, eveneens in het najaar georganiseerd door FARO i.s.m. het t Kennispunt Mantelzorg (Howest) en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
 
Meer lezen?
Je kan het boek De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie inkijken en ontlenen in de FARO-bibliotheek. De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faronet.be of telefonisch op het nummer 02 213 10 60.
 
Op zoek naar nog meer inspiratie?
Raadpleeg de catalogus online via LIMO.

Foto: © Cover boek
 
Op zoek naar nog meer boekentips? Hier vind je het volledige overzicht.
 
Vrije tags
erfgoeddag
dementie
boekentip zorg
dely