De erfenis van Karel de Grote

Affiche expo De erfenis van Karel de Grote
Ideaalbeeld van Karel de Grote geschilder in 1513 door Albrecht Dürer

Op 28 januari 814 sterft Karel de Grote, een van Europa’s meest opmerkelijke historische figuren. Eeuwenlang blijft hij tot de verbeelding spreken en inspireert hij tal van grote machthebbers.

1200 jaar na zijn dood brengt het Provinciaal Archeologisch Museum Ename het verhaal van zijn erfenis. Waarom bleef Europa eeuwenlang verdeeld na de opsplitsing van zijn immense rijk in 843? Waarom bevochten Frankrijk en Duitsland elkaar tot in de 20e eeuw? Wat is de missing link tussen het Romeinse/Karolingische Rijk en Europa’s recente geschiedenis?

 
‘De erfenis van Karel de Grote’ focust in belangrijke mate op het Karolingische Middenrijk, Francia Media. Dit Middenrijk verbond de Noordzee met de Middellandse Zee en werd het strijdtoneel van een reeks machthebbers die, elk op hun manier, ‘samenhorigheid’ wilden creëren. Het Karolingische gedachtengoed werd daarbij niet zelden gebruikt en misbruikt. 
 
De expo presenteert een rijke collectie van unieke objecten waaronder beelden, juwelen en gebruiksvoorwerpen uit prestigieuze musea. Gebruik makend van vernieuwende presentatietechnieken toont de tentoonstelling Europa’s worsteling om eenheid in verscheidenheid te brengen, met het Karolingische verleden als legitimatie. Steeds weer mislukten de pogingen. 
 
Sinds een halve eeuw wil Europa weer één…Europa worden. Wordt de droom nu wél realiteit? Hebben Karel en zijn erfenis ons iets te leren?
 
 
Praktisch
 
De tentoonstelling loopt nog tot 30 november 2014 in het Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1 in Oudenaarde-Ename. 
 
Raadpleeg de website van het Provinciaal Archeologisch Museum voor meer info over openingsuren en toegangsprijzen. Ook in de folder die speciaal voor deze tentoonstelling werd ontwikkeld, vind je alle nodige info terug. 
 
 
Welke personen hebben een invloedrijke en/of betekenisvolle erfenis nagelaten in jouw stad of gemeente? Ga in je archief of collectie op zoek naar de erfenis van die figuren en laat het op Erfgoeddag aan het brede publiek zien. Vertel ook hoe deze objecten en documenten bij jouw organisatie of instelling terecht zijn gekomen en hoe en waarom je ze in de zo best mogelijke omstandigheden tracht te bewaren. 
 
 
Afbeeldingen:

- Affiche van de tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'
- Ideaalbeeld van Karel de Grote geschilderd in 1513 door Albrecht Dürer
 
 
Vrije tags
tentoonstelling
Europa
erfenis
Karel de Grote