Borderline Times

David vzw is een kunstorganisatie die zich inzet voor kunstprojecten in de zorgsector en voor hedendaagse kunstenaars. Dokter Dirk De Wachter is peetvader van David vzw en hij nodigde hen uit om een bijdrage te leveren aan zijn tentoonstelling, Museum De Wachter, dat vrijdag opent in het Museum Dr Guislain. Daarom interviewden zij hem over de rol van kunst in de psychiatrie en de zorgsector.
 
Hij stelt er onder andere: “Luister goed naar je patiënten want ze hebben iets te zeggen, wat zij vertellen is van betekenis voor de wereld. Als ze zeggen ‘Ik kan niet meer’ dan heeft dat waarschijnlijk met hun brein te maken, maar als iemand niet meer kan, is het omdat de wereld het mogelijk maakt om niet meer te kunnen”. Dat is heel complex, dat heeft niet alleen te maken met het arbeidsproces maar ook met onze gemeenschapsstructuur, met onze gezinsstructuur. Dat is heel fundamenteel.” Het volledige interview met Dirk De Wachter kan je hier lezen.
 
Museum Dr. Guislain wordt een zomer lang Museum Dirk De Wachter. In Borderline Times maakt psychiater Dirk De Wachter een scherpe diagnose van de actuele samenleving: we leven in borderlinetijden. Impulsiviteit, affectlabiliteit, leegte…: het zijn niet alleen individuele symptomen, maar ook kenmerken van een bredere, collectieve evolutie. In die diagnose ruimt Dirk De Wachter veel plaats voor literatuur, filosofie en ook kunst. Museum Dirk De Wachter gaat op zoek naar de manier waarop hedendaagse kunst de huidige samenleving en tijd verbeeldt, en hoe ze, met haar eigen taal, de tekortkomingen en mogelijkheden blootlegt.
 
De grote aandacht voor boek en auteur vertelt veel over de pijnpunten die de psychiater met zijn werk aanroert, maar het zegt ook iets over de plaats die hij in de maatschappij inneemt. Museum Dirk De Wachter gaat in op het fenomeen Dirk De Wachter en werpt licht op andere populaire psychiaters die doorheen de tijd het publieke podium bestegen, de samenleving kritisch benaderden, en daarbij kunst beschouwden als een onmisbare schakel
 
De tentoonstelling Museum Dirk De Wachter is een samenwerking tussen de psychiaters Dirk De Wachter en Erik Thys en de curatoren van het Museum Dr. Guislain.

Foto: ©  Dirk Braeckman, 27.1 / 21.7 / 026 / 2014, 2014, zilvergelatineprint op Japans papier met aluminium drager en kader (editie 3/5). Courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen. © 2016 – Dirk Braeckman / SOFAM – België