Alledaags geloof

cover Alledaags geloof
Zopas verscheen bij Uitgeverij Acco het boek Alledaags geloof. Christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Met dit boek gaat Hans Geybels dieper in op enkele bijzondere aspecten van de christelijke religieuze volkscultuur in Vlaanderen.

 
De kerken lopen leeg, de kapelletjes stromen vol. Alhoewel het niet zo’n vaart loopt, wijst deze vaak gehoorde uitspraak op de blijvende populariteit van ‘volksdevotie’. Deze term omvat een rijk palet aan fenomenen: heiligenverering, relikwieën, mirakels, bedevaartsoorden en pelgrimages, geloof en bijgeloof, rituele elementen zoals wijwater, amuletten, prentjes, rozenkransen, ...
 
In het eerste hoofdstuk van Alledaags geloof focust Hans Geybels op het fenomeen ‘religieuze volkscultuur’ zelf en zoekt hij naar een definitie. Dat is een complexe zaak, want niet alleen het volk beoefent volksdevotie. Ook hogere sociale klassen gaan op bedevaart, bidden litanieën, branden kaarsjes en zo meer.
 
Daarna komen talrijke fenomenen aan bod. Waarom vieren we Pasen met paaseieren? Waarom is er zo weinig verering voor de heilige Damiaan, nochtans verkozen tot ‘grootste Belg’? Werd er in de zeventiende eeuw ook al aan marketing gedaan op bedevaartvaantjes? Waar komen kapelletjes vandaan? Een antwoord op al deze vragen lees je in Alledaags geloof.
 
Hans Geybels studeerde moderne geschiedenis en godgeleerdheid aan de KU Leuven en aan de universiteit van Oxford. Hij promoveerde met een dissertatie over de geschiedenis van de religieuze ervaring en werd vervolgens woordvoerder van kardinaal Danneels. Hij is halftijds docent aan de faculteit Godgeleerdheid en Religiestudies van de KU Leuven.
 
 

Alledaags geloof is beschikbaar voor € 24,95 via www.acco.be/alledaagsgeloof of in de boekhandel. Omdat dit boek mooi aansluit bij het thema Rituelen van Erfgoeddag 2016 kan je met de actiecode FARO10GZ3005 het boek bestellen met 10% korting en gratis verzending. Deze actie loopt tot 30 juni. Alvast veel leesplezier!

 

bron: persbricht Alledaags geloof, Uitgeverij Acco
foto: cover Alledaags geloof
 
 
Vrije tags
volkscultuur
rituelen
geloof