Aanraken mag!

Aandachtig kijken, niets aanraken, nergens tegenlopen … een museumbezoek was lange tijd vooral een visuele beleving. Gaandeweg raakten musea wereldwijd er echter meer en meer van overtuigd dat een museumbezoek zoveel rijker zou kunnen zijn als ook andere zintuigen zouden aangesproken worden. Bovendien, en heel belangrijk, helpt het inzetten van multisensoriële ervaringen bij het slechten van barrières en drempels, hinderpalen die ervoor zorgen dat bepaalde doelgroepen moeilijk de weg naar het museum vinden.

Samenstellers Nina Levent en Alvaro Pascual-Leone richten in dit boek de spots op nieuwe trends en mogelijkheden bij het inzetten van geluiden, geuren en ‘tastbare’ objecten. Ze doen daarvoor een beroep op een brede schare experten, gaande van neurowetenschappers over psychologen en gedragswetenschappers tot museumprofessionals met tonnen ervaring. In diverse bijdragen onderzoeken zij op welke manier museumbezoekers met én zonder beperking baat kunnen hebben bij musea die meerdere zintuigen aanspreken.

Want kijken alleen volstaat vaak niet. Geuren en geluiden zijn bijvoorbeeld ideale triggers voor het oproepen van herinneringen en sterke emoties, terwijl het mogen aanraken van bepaalde objecten of texturen de verbondenheid met het tentoongestelde object en de algehele museumbeleving verhoogt.

‘Zorg’, het centrale thema van Erfgoeddag 2017, betekent niet voor niets ook ‘zorg dragen voor je publiek’, en de toegang tot erfgoed voor iedereen zo vlot mogelijk laten verlopen. Dit boek reikt alvast enkele ‘zinnenprikkelende’ pistes aan om die doelstelling waar te maken.

Nina Levent en Alvaro Pascual-Leone, The Multisensory Museum. Cross-disciplinary perspectives on touch, sound, smell, memory and space. Lanham, Rowman & Littlefield, 2014. ISBN 978-0-7591-2354-0

Meer lezen?
In 2017 staat Erfgoeddag in het teken van ‘Zorg’. Een breed thema, met tal van invalshoeken en mogelijkheden. Ook in de FARO-bibliotheek is heel wat materiaal te vinden dat je kan helpen bij het uitwerken van een activiteit. Op deze blog posten we daarom geregeld een inspirerende boekentip over een van de vele zorgaspecten. Op zoek naar nog meer boekentips? Hier vind je het volledige overzicht.

Je kan het boek The Multisensory Museum inkijken en ontlenen in de FARO-bibliotheek. De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faronet.be of telefonisch op het nummer 02 213 10 60.

Op zoek naar nog meer inspiratie?
Raadpleeg de catalogus online via LIMO.

Foto: © Cover boek
 

Vrije tags
blinden en slechtzienden
boekentip zorg
zintuigen