5e editie van de Museum Night Fever klaar om Brussel in te nemen

Laat de winterkou niet in je kleren kruipen... Nu zaterdag is het terug Museum Night Fever, de jaarlijkse, nachtelijke hoogmis van de Brusselse musea. Voor deze vijfde editie boksen vierentwintig musea een veelzijdig en aantrekkelijk programma ineen. Alle deelnemers zijn geopend van 19u tot 1u ’s nachts. Op het programma zijn er uiteraard expo’s en rondleidingen, maar ook (dans)performances, dj’s-sessies, concerten, audiovisuele installaties, theater, workshops, cabaret, circus en nog véél meer!


Wie doet mee?

Onder de deelnemers prijken grote instellingen:  BOZAR, het Belgisch Stripcentrum, het
Muziekinstrumentenmuseum, het Museum voor Natuurwetenschappen, Wiels, het Legermuseum en het Jubelparkmuseum. Ook minder bekende pareltjes als het Charlier Museum of het Art & Marges Museum zetten hun schouders onder het programma. Er zijn ook vijf musea bij die voor het eerst meedoen: het pas heropende Moof (het Museum of Original Figurines), het Paleis van Karel van Lotharingen, het Librarium, het Museum voor Oude Kunst en de Botanique.

Ongeveer de helft van de locaties bevindt zich op of rond de Kunstberg, de andere musea liggen verspreid over Brussel (Jubelpark, Elsene, Sint-Joost, Sint-Gillis, Vorst en Molenbeek). Gratis, frequente pendelbussen van de MIVB zorgen ervoor dat je de hele avond vlot van het ene museum naar het andere gebracht wordt.

Verrassend, nieuw aanbod en Awards

Voor het eerst valt er ook vanalles te beleven buiten de museamuren. Opkomende
performancekunstenaars laten zich inspireren door de museacollecties en trekken met hun act de straat op. Verwacht je aan ludieke, muzikale en burleske interventies...

Dit jaar worden ook de Museum Night Fever Awards uitgereikt. De publieksprijs t.w.v. 1.000 euro gaat naar de meest originele animatie. De juryprijs t.w.v. 2.000 euro beloont het museum dat er het best in geslaagd is zijn collecties op een vernieuwende manier te presenteren. Na één uur gaat het feest gewoon door. Er zijn de traditionele afterparties, dit jaar te beleven in twee Brusselse topclubs: Fuse en You Night Club.


Weg met die clichés!

Museum Night Fever wil komaf maken met taaie clichés als zouden musea muffe en duffe
plekken zijn waar jonge mensen niets te zoeken hebben. Het grootste deel van het programma van Museum Night Fever wordt bedacht én uitgewerkt door jongeren: academies, hogescholen, conservatoria, jeugdhuizen, buurtwerkingen of jonge creatievelingen. In samenspraak met de museummedewerkers ontwikkelen ze animaties die de musea op een frisse en verrassende manier voorstellen. Vorig jaar bracht het evenement meer dan 15.000 bezoekers op de been, waarvan 70% tussen de 18 en 35 jaar!


Buiten de lijntjes

Ook dit jaar boksen jongeren en musea een stevig programma in elkaar, waarbij de collecties en expo’s op een geheel nieuwe manier verschijnen aan de bezoekers. Een voorsmaakje:

  • Het Museum van de Stad Brussel wordt omgetoverd tot een plek van poëzie, absurde interventies en een flashmob die ook buiten het museum zal nazinderen.
  • Het MIM en het MOOF gaan creatief pikken bij elkaar en zoeken naar raakvlakken tussen muziek en strip. Meer muziek in het Paleis voor Schone Kunsten: op het groot podium van de Henri le Boeufzaal mag je zelf je muzikale kunnen tonen en in de Horta Hall kan je een ‘horlogeconcert’ bijwonen: om de 10 minuten wordt overgeschakeld naar een ander continent en andere muziekstijl.
  • Het Librarium staat helemaal in het teken van een hedendaagse schriftvorm: graffiti.
  • In het BELvue palmen de finalisten van de Kunstbende de zalen van het museum in.
  • Wiels kiest voor retro en laat je de pioniers van de videogames herontdekken én uittesten.
  • Het Legermuseum gaat de uitdaging aan om elektronische muziek te mixen met oorlogsgeluiden en zet de luchtvaarhal letterlijk in een nieuw licht aan de hand van lichtprojecties en soundscapes.
  • De buren van het Jubelparkmuseum geven het woord aan een tiental nieuwkomers: met muziek, slam en body drum presenteren ze hun kijk op de grote wereldculturen.
  • Het Museum voor Oude Kunst kiest voor stilte: in het Forum kan je meedoen aan een silent mob of genieten van verhalen in gebarentaal.
  • In het Museum van Elsene wordt dan weer alles uit de kast gehaald om de fin de siècle sfeer van Jules Chéret terug te brengen: een avond in het teken van cabaret!
  • Nog meer spektakel in de Hallepoort, met een circusact op de zolderverdieping, of bij het BIP waar Osa Mayor een bijzondere mix brengt van muziek, dans en acrobatie.

In bijna alle musea worden bovendien gratis rondleidingen voorzien door gidsen of door studenten, die de bezoekers meenemen langs hun favoriete werken.

Het volledige progamma vind je op de programmawebsite. Bekijk hieronder het promofilmpje. Je kan dit ook via de toegankelijke player bekijken.

 

Vrije tags
cultuur van alledag
theater
erfgoedzorg
muziek
Helden
ondernemerschap
circus