450 Erfgoedinstellingen en hun ruime achterban vierden de 15e editie van Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel

Erfgoeddag 2015, Breng uw geluid naar Alijn © Huis van Alijn
De 15e editie van Erfgoeddag vandaag was een succes. Overal in Vlaanderen groeit en bloeit de belangstelling voor cultureel erfgoed. Zo deden meer dan 450 cultureel-erfgoedinstellingen in 243 gemeenten mee, goed voor zo’n 650 gratis activiteiten. Deze vijftiende editie kon vele tienduizenden mensen bekoren. Er werden naar schatting zo’n 200.000 bezoekers geregistreerd. 

 
 
Iedereen erfgenaam!
 
Net zoals de voorbije jaren was het aanbod opgebouwd rond een thema. ERF! nodigde  de erfgoedinstellingen en -organisaties uit om te tonen hoe omgegaan wordt met erfenissen,  schenkingen en… met ons erfgoed tout court. Want in zekere zin is iedereen erfgenaam. Vandaag zorgen talloze vrijwilligers en professionals zij aan zij voor ons erfgoed, met het oog op de toekomst.  
 
 
Rituelen, Zorg en Kies voor erfgoed
 
Zondag 24 april 2016 is het opnieuw Erfgoeddag met als thema Rituelen. Rituelen: ze zijn van alle tijden en overal ter wereld duiken ze op. Iedereen kent ze ook en koestert er wel een paar – hoogstpersoonlijke of publieke. Maar wat zijn rituelen precies en waarom zijn ze zo krachtig en betekenisvol? En welk erfgoed getuigt van deze handelingen?
 
Vandaag maakte Minister Gatz ook de thema’s voor Erfgoeddag 2017 en 2018 bekend. Erfgoeddag 2017 vindt plaats op zondag 23 april 2017 met als thema Zorg. En in het verkiezingsjaar 2018 vindt het evenement plaats op zondag 22 april 2018 met als thema Kies voor erfgoed. Meer informatie over deze nieuwe thema’s vindt u weldra op www.erfgoeddag.be
 
Minister van Cultuur Sven Gatz: “Zoals de publieke belangstelling vandaag aantoont, blijft Erfgoeddag het belangrijkste publieke toonmoment van de cultureel-erfgoedsector. Het onderstreept dat het evenement een uitstekende graadmeter is van de dynamiek en het vele werk – vaak achter de schermen – van duizenden professionals en vrijwilligers. Vlaanderen mag terecht trots zijn op zoveel inzet en ik kijk dan ook met veel belangstelling uit naar de komende edities.”
 
 
Bekijk hieronder het promofilmpje voor Erfgoeddag 2015: 
 

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel, en krijgt de steun van de Vlaamse overheid. 
 
foto: Erfgoeddag 2015, Breng uw geluid naar Alijn © Huis van Alijn
 
 
Vrije tags
erfgoeddag
bezoekers
Erf
programma
publieksopkomst
erfgoedinstellingen