“Oud” + “jong” = win-winsituatie

Taxandriamuseum Turnhout 1
Taxandriamuseum Turnhout 2
Het Taxandriamuseum en het Museum van de Speelkaart in Turnhout hebben positieve ervaringen opgedaan als het gaat over activiteiten voor bewoners van woonzorgcentra en bezoeken van scholen. Stijn Marinus van erfgoedcel Noorderkempen schetst hieronder kort hoe ze dit hebben aangepakt. 
 
Eerst werd de vraag gesteld welke mogelijkheden er waren met betrekking tot bezoeken door ouderen van Woonzorgcentrum De Wending in Turnhout aan de Turnhoutse musea. Wat als ze dit samen met jongeren zouden organiseren? De jongeren leren zo de ouderen kennen en kunnen hen ondersteunen tijdens het bezoek. Verder is het ook generatie-overschrijdend en maken ze kennis met erfgoed, kunst en cultuur uit de eigen regio.
 
Hoe pakten ze het aan? Een gids legde er contacten met het animatieteam van het woonzorgcentrum. Samen met dit team én de ouderen werden linken gelegd met de (vroegere) leefwereld van de bewoners. Er werd ook gekeken naar de tentoonstelling ‘Pi-Kant’ want aan het thema kant kunnen ouderen herinneringen ophalen uit hun tijd. Ook persoonlijke herinneringen werken want in de Jachtkamer van het Taxandriamuseum hangt een geweer van het type die een bewoner zelf ooit had en de zaal “Vrouwen van Turnhout” doet het gesprek over de rol van vrouwen vroeger en nu op gang komen. 
 
Belangrijk is dat het altijd in kleine groepjes kan gebeuren zodat iedereen alles rustig kan beleven. Er is zo ook meer tijd voor de vragen van de bewoners. De leerlingen uit zorgopleidingen spelen ook een belangrijke rol aangezien zij de deren begeleiden. Ze leren ook veel over het omgaan met oudere mensen.
 
Wat blijkt? De bezoeken maken dat ouderen en leerlingen het contact waarderen en zich verplaatsen in elkaars leefwereld. Het is een win-winsituatie: de leerlingen verbreden hun culturele kennis en de ouderen ontmoeten jongeren om zo ontspannen op ontdekking te gaan in de eigen streek op stad. De volgende stap is ondertussen gezet. Voor het Speelkaartenmuseum bewandelt de gids dezelfde weg.
 
Het thema van Erfgoeddag in 2017 is 'Zorg'. Dit thema is een kans om rondleidingen voor ouderen of mensen met dementie en hun mantelzorgers te organiseren. En waarom niet zoals hierboven samen met jongeren? Bovenstaande toont aan dat het zeer verrijkend kan zijn wanneer oud en jong elkaar versterken. Voor het gedetailleerd proces in Turnhout, kan je hier meer lezen.
 
Foto: Taxandriamuseum Turnhout
 
De gespecialiseerde gids die aan de basis staat van de publiekswerking onder ouderen is Marie Thérèse (Trees) Voorts. Gedurende haar professionele loopbaan in het onderwijs wordt zij verantwoordelijk voor de bezinningsdagen “Seniorenzorg”. In dat kader tracht ze jongeren (18-jarigen) bewust te maken van het belang van zorg voor ouderen. De Consulent Musea en locatieverantwoordelijke voor het Taxandria- en het Begijnhofmuseum is Peter Hofland.