VRT-praktijkvoorbeeld: heruitzending 'Mijn Menuhin' op Klara

Menuhin in de jaren 40

Vorig jaar programmeerde radiozender Klara 'Mijn Menuhin', een tweedelige reeks over vioollegende Yehudi Menuhin, naar aanleiding van een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten. Speciaal voor Erfgoeddag – in 2014 in het teken van ‘Grenzeloos’ – zette de archiefdienst van BOZAR een fysieke en virtuele tentoonstelling op. Heeft u de reeks vorig jaar gemist? Op 22 en 29 maart zendt Klara het tweeluik opnieuw uit. Als u zelf een programmaproject plant met de VRT, kan dit u mee inspireren.

In ‘Mijn Menuhin’ neemt violiste Jolente De Maeyer u mee naar The Yehudi Menuhin School en laat u delen in haar herinneringen. Naast legendarische opnames van Menuhin, ontdekt u in de radioreeks persoonlijke getuigenissen van mensen die Yehudin hebben ontmoet en van violisten die les volgden bij Menuhin of deelnamen aan de prestigieuze Menuhin vioolwedstrijd. Toelichting bij het leven en werk van Menuhin krijgt u van ondergetekende, mee naar aanleiding van het artikel 'Yehudi Menuhin. Muzikant zonder grenzen' in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Tentoonstelling in BOZAR

In dit verband organiseerde het Paleis voor Schone Kunsten de archieftentoonstelling 'Het ontstaan van een internationaal kunstproject. Marcel Cuvelier, Robert Giron, René Magritte en Yehudi Menuhin'. De expo belichtte de pioniersjaren van het visionaire kunstenbeleid van het Paleis voor Schone Kunsten. U verneemt in onderstaand filmpje hoe artistieke migraties België op de culturele wereldkaart plaatsten. Centraal in de expo stonden enkele figuren die samen met het Paleis voor Schone Kunsten hun internationale aspiraties waarmaakten, zoals vioolvirtuoos en UNESCO-ambassadeur Yehudi Menuhin. De migrantenzoon met vier nationaliteiten stond een halve eeuw lang op de planken van het PSK en zat veertig jaar in de jury van viooledities van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth.

Programmavoorstel met de VRT?

U wil graag uw collectie of werking onder de aandacht brengen van de VRT. Mooi zo. FARO wil u daarbij op een systematische manier helpen. We vertrekken vanuit een korte en krachtige omschrijving van uw project en gaan vervolgens wat dieper in op een aantal voorstellen die ons op een of andere manier prikkelen. Stuur uw voorstel in tegen uiterlijk 21 april. Meer informatie vindt u elders op onze website. Laat deze kans niet liggen!

Roel Daenen
erfgoeddag
VRT
beeldvorming
Grenzeloos
BOZAR
Klara
Yehudi Menuhin
Mijn Menuhin