Vlaamse UNESCO-commissie lanceert sensibiliseringscampagne

logo Unite4heritage

UNESCO lanceerde recent, naar aanleiding van de vernieling van de Werelderfgoedsite in het Syrische Palmyra, de socialemediacampagne #Unite4Heritage. In lijn met deze actie vraagt de Vlaamse UNESCO-commissie uw hulp ter sensibilisering van het grote publiek over "de fragiliteit van ons cultureel erfgoed".

Niemand bleef onberoerd bij de opzettelijke vernieling van de UNESCO Werelderfgoedsite in het Syrische Palmyra. Toch wordt deze aanval en afbraak in het Westen toch nog als ver van ons bed ervaren. De aanslagen in Parijs in november 2015 en, recenter, in Brussel, tonen aan dat wij (en met ons ook ons erfgoed) kwetsbaarder zijn dan we zelf (durven of willen) denken. Heeft u er ooit over nagedacht wat er zou gebeuren als een van onze eigen nationale monumenten, musea, archieven of erfgoedbibliotheken vernietigd zou worden? Eerlijk gezegd: wij ook niet. Maar wat als we dat wel zouden doen?
 
De Vlaamse UNESCO-commissie wil “iedereen uitdagen, van professionele kunstenaars tot en met jonge creatievelingen.” Deze commissie nodigt u uit “om twee tekeningen, schilderijen of schetsen te maken van wat (volgens u) een kenmerkend nationaal monument, schilderij, beeld of archiefstuk is, hét boegbeeld van uw stad, regio of land. De eerste versie toont het monument, schilderij, beeld of archiefstuk zoals het nu is, de tweede versie toont het na een aanval. Het doel van deze wedstrijd is in geen geval provoceren, wel sensibiliseren, laten nadenken.” Zowel vormelijk als inhoudelijk zijn de deelnemers helemaal vrij.
 
De selectie van de kunstwerken zal gebeuren door een jury van experts. De gekozen kunstwerken zullen getoond worden, samen met de selecties van andere landen, tijdens een internationale conferentie in Brussel, op 9 juni 2016. En dat in aanwezigheid van UNESCO directeur-generaal Irina Bokova en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken. Vervolgens zal de collectie gedigitaliseerd worden en via verschillende online en andere communicatiemiddelen verspreid worden.

Hoe neemt u deel?

Stuur uw originele kunstwerken voor 25 mei 2016 naar Departement internationaal Vlaanderen, Vlaamse UNESCO-commissie, t.a.v. Tijs D’Hoest, Boudewijnlaan 30 bus 80, 1000 Brussel

Meer info vindt u op de campagnewebsite.

Roel Daenen
UNESCO
Vlaamse Unesco Commissie
Unite4Heritage