UNIZO wil zakelijke competenties ambachtslui versterken

Handmade in Belgium-label

De jongste jaren lijkt de publieke belangstelling voor ambachten sterk in de lift te zitten. Meer en meer handelszaken proberen immers ‘authentieke’, ‘volgens oud receptuur’ of  werkwijze gemaakte producten aan de man te brengen. Jongelui leven zich uit met breien, haken, kantklossen en andere vormen van handwerk. Die groeiende belangstelling is ook UNIZO, de Unie van zelfstandig ondernemers, niet ontgaan. Eind september gaat het 'OndernemersForum Ambachten 2.0.' van start. Tien bijeenkomsten waarmee de organisatie vooral de zakelijke competenties van ambachtslui wil versterken.

“Ambachten zijn weer hip,” weet UNIZO. “Er is opnieuw veel aandacht voor vakmanschap en creatief ondernemen. De moderne consument is terug op zoek naar echtheid, naar producten met een verhaal, kortom ‘authentieke’ handgemaakte producten!” Met het ‘Handmade in Belgium’-label wil de unie de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten erkennen. “Die producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument,” aldus de ondernemersorganisatie.

Maar ook voor deze “authentiek handgemaakt producten” gelden de wetten van de markt. Want, hoe kunnen deze zich onderscheiden in een sterk concurrentiële context? Anders gezegd: welke marketingstrategie kunnen ambachtslui-ondernemers volgen om succesvol te zijn (en te blijven)? Vanaf eind september start het UNIZO OndernemersForum een leertraject op voor de vakman/vrouw of de ondernemer die een authentiek - handgemaakt product maakt:.

Wat houdt dit concreet in?

  • Tien bijeenkomsten in een kleine groep van ongeveer 15 deelnemers.
  • Deze groep wordt begeleid door een meter en peter, twee ervaren en geëngageerde ondernemers.
  • Per sessie brengt een expert ter zake een thema naar voren.


Wat zijn de voordelen voor deelnemers?

  • U professionaliseert uw bedrijfsvoering.
  • Ervaringsuitwisseling tussen collega’s: u leert van elkaar en vindt ook een klankbord bij elkaar.
  • Netwerken.
  • U leert als vakman/vrouw niet alleen bij, u wordt ook geïnspireerd, gestimuleerd en begeleid.


U vindt alle informatie (locatie, inhoud, prijs enz.) over het UNIZO 'OndernemersForum Ambachten 2.0.' op de website van UNIZO.

Roel Daenen