Texture. Museum over Leie en Vlas uit de startblokken

Logo Texture

Begin oktober opende met veel feestgedruis in Kortrijk Texture, het Museum over Leie en Vlas. Na jaren van sluiting en inhoudelijke voorbereiding krijgt het oude Nationaal Vlasmuseum nu een tweede leven. Er is gekozen voor een nieuwe, betekenisvolle locatie en een verruimd museumconcept.

De geschiedenis van het Vlasmuseum begint in de jaren zestig. De vlasnijverheid was de belangrijkste economische activiteit in het zuiden van West-Vlaanderen. Wanneer deze sector door een zware crisis ging, besefte pionier Bert Dewilde dat dit streekverhaal verloren zou gaan. Daarom startte hij met een verzameling van werktuigen. Samen met enthousiaste vrijwilligers en met de ondersteuning van bedrijven werkte hij aan diverse educatieve tentoonstellingen. Uiteindelijk ging in 1982 het Nationaal Vlasmuseum open.

Kant- en Linnenmuseum

Door massale spontane schenkingen aan het museum groeide bij Bert en Annick Dewilde het idee om een tweede vleugel te openen over de afgewerkte vlasproducten. In 1998 was het Kant- en Linnenmuseum een feit. De hulp van vele vrijwilligers, scholen en sponsors was cruciaal voor de rol die het museum speelde in de regio. Het Vlasmuseum stond gekend voor zijn realistische taferelen, zijn paard, zijn mooie verzameling kant en natuurlijk zijn enthousiaste demonstrateurs. Het museum sleepte talrijke erkenningen in de wacht, waaronder het label van erkend museum met regionale indeling, de internationale prijs voor autocartoerisme en het bezoek van bekende staatshoofden.

Vlasverzendhuis

Sinds 2009 werd er gewerkt aan een grondige herprofilering van het museum en de verhuis naar een betekenisvolle locatie. Dat werd een ‘vlasverzendhuis’ uit 1912 in hartje Kortrijk. Na een sluitingsperiode van twee jaar heropent het museum vandaag de deuren als Texture en breit het een nieuw hoofdstuk aan een reeds mooi verhaal. Vanaf nu ontdekken jong en oud waardevolle collecties vlas en textiel via een fris verhaal in een modern museumgebouw. De inrichting is opgebouwd rond drie grote kamers:

  • De 'Wonderkamer' vertrekt vanuit de wereld van vandaag en de hedendaagse toepassingen van vlas. Het is een lab waar de bezoeker de waren ontdekt en kan proeven, voelen, testen.
  • De 'Leiekamer' brengt het verhaal van de vlasbewerking in de Leiestreek, een intrigerende geschiedenis van vallen en opstaan met denkers, durvers en doeners in de hoofdrol.
  • Onder de gouden kroon bevindt zich de ‘Schatkamer’: een “ware streling voor het oog met een selectie topproducten uit vlas en linnen,” aldus het persbericht.


De bezoeker vindt er ook een polyvalente ruimte, een atelier, een museumcafé en een ruim toeristisch onthaal. Op 4 en 5 oktober is iedereen welkom om een kijkje te nemen of om mee te doen aan een van de vele activiteiten in het openingsprogramma. Ook benieuwd hoe het nieuwe museum eruit ziet? Het VRT-Journaal ging al een kijkje nemen.

Texture, Noordstraat 20, 8500 Kortrijk, tel. +32 (0)56 27 74 70, texture@kortrijk.be

Roel Daenen
opening
Leie
Texture
Kortrijk
Vlasmuseum
Opening / lancering