Oproep | Cultuur 7 zoekt (rechtenvrij) beeldmateriaal

Radio Yesterday

Naar de radio luisteren via uw televisietoestel? Dat kan. Televisiezender Cultuur 7 zendt binnenkort het radioprogramma ‘Radio Yesterday’ uit en is daarvoor op zoek naar beeldmateriaal.

Radio Yesterday

Ex-VRT-journalist Johan Persyn ging in 2011 van start met een ‘seniorenradio voor woonzorgcentra’, toen in opdracht van Bond Moyson. In een interview met Het Nieuwsblad klonk het toen zo: “Nagenoeg alle media richten zich op de jeugd. Dat heeft natuurlijk te maken met marketing. De reclamewereld is van oordeel dat de steeds groter wordende groep van oudere mensen commercieel niet zo interessant is. En daarom zijn er nauwelijks programma's voor senioren. Maar die mensen hebben ook recht op iets dat speciaal voor hen gemaakt is. Mijn moeder is nu 97, is dement, maar ik herinner mij uit de periode dat zij nog beter was, hoeveel deugd het haar kon doen als ze nog eens een nummer hoorde uit haar tijd. Dat leverde meteen herinneringen aan vroeger op.”

Het (recente) persbericht van Cultuur 7 heeft het in dat opzicht over reminiscentie: “Het toverwoord bij wie een dagje ouder wordt, is reminiscentie. Het belang van muziek voor ouderen en hoe sommigen soms wel nog reageren op liedjes van vroeger, hoewel ze voor de rest in een grijze sluier van dementie wegzinken. Uit onderzoek blijkt immers dat muziek ouderen met geheugenproblemen helpt om herinneringen te herbeleven. De helende kracht van muziek is daarom een tweede reden van Johan Persyn om met dit project de boer op te gaan.”

Herinneringen oproepen met muziek

Tijdens een wekelijks uurtje radio neemt Johan Persyn op Radio Yesterday de luisteraar mee naar de jaren 50, 60 en 70, met af en toe een uitstapje naar de jaren 30 en 40. Het doelpubliek van Radio Yesterday is heel specifiek gekozen. Totnogtoe was het programma enkel online beschikbaar, wat een drempel is voor bepaalde luisteraars. Daarom zal Cultuur 7 telkens op zondagavond 23.00 uur starten, met een uurtje Radio Yesterday. Dit uur wordt in lusvorm herhaald om de vier uur.

Beelden als kers op de taart

Daarom is Cultuur 7 nu op zoek naar erfgoedinstellingen of -organisaties die rechtenvrij beeldmateriaal - foto’s en/of films - “van vroeger” ter beschikking kunnen stellen. Het is hun ambitie om beelden van bijvoorbeeld een volksfeest in de jaren 50 te matchen met de muziek. “Dat kan het reminiscentieproces versterken,” zo luidt het. “Maar hoofdzakelijk maken deze beelden dit radio-uurtje ook zeer interessant voor onze jongeren die anders deze films en gebruiken van vroeger nog maar moeilijk te zien krijgen.”

Cultuur 7 plant "interactieve grafische pancartes" op het scherm. Dat wil zeggen: de titels van de liedjes die worden afgespeeld zullen over het scherm rollen. Er komt ook ruimte voor de organisatie die beeldmateriaal aanlevert. Zo kan er verwezen worden naar de website of evenementen.

Heeft uw organisatie foto’s, tekeningen of films beschikbaar en lijkt dit u een interessant project om aan mee te werken? Neem dan contact op met Sophie via sophie@cultuur7.be of +32 (0)3 454 18 28 voor meer informatie.

Tip: FARO organiseert dit voorjaar een waaier aan communicatie-gerelateerde opleidingen. Met name de driedelige reeks (met gratis lancering bij de VRT!) ‘Erfgoed en media’ zoomt in op hoe u meer kunt halen uit uw persrelaties.

Roel Daenen
Radio
beeldvorming
media
crowdsourcing
Cultuur 7