MuseumSound(s): hoe klinkt een museum?

Campagnebeeld Museumnacht Antwerpen

Eind vorig jaar berichtten we hier over hoe muziek meer en meer in musea wordt ingezet, als een veelal verrassend onderdeel van de bezoekersbeleving. Kort door de bocht: confronteer de tentoongestelde voorwerpen met muziek uit min of meer dezelfde periode, en kom zo tot een sfeervol geheel. Maar wat als die voorwerpen verklankt zouden worden? Die prikkelende vraag is het uitgangspunt van MuseumSound(s), dat nu zaterdag tijdens de Museumnacht in Antwerpen in zes musea mee te maken is.

Initiatiefnemers van MuseumSound(s) zijn de tandem AmuseeVous en Musica. Zij experimenteren met de akoestische identiteit in en rond zes musea en creëren soundscapes, klankguerrilla’s, klankperformances … die het erfgoed boetseren tot klankkunstwerken. Het doel van MuseumSound(s) is de bezoekers van Museumnacht het erfgoed ook auditief te laten ervaren en op die manier de musea een ‘hoorbaar gezicht’ te geven.

Daartoe lanceerden ze een oproep naar jonge geluidskunstenaars, muzikanten, fieldrecorders, multimedia-artiesten, turntablists, componisten en muziekproducers die deze uitdaging wilden aangaan. Zes jongeren werden geselecteerd. Hans De Wit gaat aan de slag in het Museum Plantin-Moretus, Anne Verbeure in het Rockoxhuis, Felix De Braeckeleer neemt het MAS onder handen, Vigdis Elst het FotoMuseum, Pieter Van de Walle experimenteert in het M HKA en Jasper Flikschuh in het Maagdenhuismuseum.

De voorbije maand kregen de zes coaching van klankkunstenaar Jeroen Uyttendaele en muzikant/componist Jacob Vanneste.

Waar en wanneer?

Het resultaat kunt u komen bekijken en beluisteren op zaterdag 1 augustus, tussen 19.30 en 1.00 uur. De soundscapes zijn vanaf 20.00 uur te horen in de genoemde musea. Als onderdeel van MuseumSound(s) is er om 19.30 uur de ‘KlankGuerrilla’ op de Westhinder, het lichtschip bij het MAS.

Het volledige programma van Museumnacht vindt u op de programmawebsite. MuseumSound(s) heeft ook een Facebookpagina. 

Over AmuseeVous

AmuseeVous is al 10 jaar de matchmaker tussen jongeren en musea. AmuseeVous gaat in musea aan de slag met denktanks, ontwikkelt samen met jongerenteams applicaties (zoals de MASup-app), organiseert evenementen zoals de Museumrun en de Kotroute. Daarnaast informeert de organisatie jongeren over het culturele aanbod via de museumgids Museumtoeren, online op museumtoeren.be.

Over Musica

Musica is een impulscentrum voor muziek. Centraal staat een grote fascinatie voor klank – geluid dat bewust wordt opgewekt en gemanipuleerd. Onbevangen en nieuwsgierig verkent de organisatie klank in al zijn verschijningsvormen. Musica wil muziek (her)ontdekken uit alle periodes, uit alle contexten en uit alle contreien. Spraakmakende projecten van Musica zijn de Klankatlas of Atelier de Stad Hasselt-Genk.

Roel Daenen
publieksbemiddeling
AmuseeVous
klassieke muziek
Museumsound(s)
Musica
Evenement