MIAT lanceert crowdfundingproject voor de restauratie van schilderij

Reclameschilderij Expo 1913 Gent (c) MIAT

In het MIAT, het Gentse museum over industrie, arbeid en textiel pronkt een imposant reclameschilderij van Joseph Cornelis uit 1910. Het verzinnebeeldt de troeven van de Gentse wereldexpo die de Arteveldestad drie jaar later op de wereldkaart moest zetten. Na een eerste restauratie in 2004 dringt zich vandaag een tweede restauratie op. Het museum, op zoek naar nieuwe, alternatieve financieringsvormen, lanceerde voor deze restauratie een crowdfundingproject. Iedereen kan bijdragen aan de restauratie van het doek, ook u.

Adopteer een stukje schilderij

Het MIAT zoekt 3.000 euro om het restauratieproject op te starten. Het monumentale schilderij beslaat zo maar even 32 m², is 4 meter hoog en 8 meter breed. Het is voor de gelegenheid opgedeeld in 300 stukjes. Iedereen kan een stukje adopteren. Een 'kleine meester' adopteert één stukje, ter waarde van 10 euro. Die krijgt dan een certificaat als erkenning van zijn of haar steun. Ook vereeuwigt het museum diens naam bij het schilderij. Een 'grote meester' adopteert vijf stukjes, ter waarde van  50 euro. Als return fotografeert Michiel Hendryckx de 'grote meester' voor het schilderij, samen met zijn vrienden of familie.

Op www.crofun.be kunt u zich outen als kleine of grote meester. En op de website van het MIAT volgt u hoeveel stukjes reeds geadopteerd zijn en een meester hebben gevonden.

Het schilderij

Het doek van kunstschilder Joseph Cornelis is een reuzegrote, publicitaire aankondiging voor de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913. Vanaf 1911 kreeg het een plekje in het toenmalige Zuidstation, waar het de Gentenaars warm moest maken voor de toekomstige expo. Het schilderij toont allegorische figuren, de Maagd van Gent en een poorter in wapenuitrusting, leeuwen, veel vlaggengezwaai en een panoramische impressie van het toekomstige expoterrein.

Alternatieve financiering voor de cultureel-erfgoedsector

Met deze oproep om een stukje schilderij te adopteren treedt het MIAT in de voetsporen van de Boekensteun-tandem van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Die pionierden (en pionieren) als eersten met het idee van crowdfunding in Vlaanderen. Elders op onze website leest u er meer over.

Overweegt u ook om alternatieve financieringsbronnen aan te boren? FARO presenteert vanaf 18 maart i.k.v. 'Erfgoed en Zaken' een driedelige opleidingscluster over fondsenwerving. Meer info daarover vindt u op de 'Erfgoed en Zaken'-pagina.

Roel Daenen
MIAT
wereldtentoonstelling
Gent
1913
crowdfunding
alternatieve financiering
Opening / lancering