Meesterwerken Pieter Bruegel de Oude op Google Cultural Institute

(c) Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Vandaag lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Google Cultural Institute het project Bruegel / Unseen Masterpieces. Voor de eerste keer verenigen acht prestigieuze internationale musea zich rond de figuur van Bruegel de Oude. Dit initiatief biedt het publiek de kans om zich onder te dompelen in de meesterwerken van Bruegel “via een breed spectrum van virtuele en onsite ervaringen.”

De kunstwerken - waarvan er vele vanwege hun kwetsbaarheid al meer dan honderd jaar niet meer werden verplaatst - worden nu samengebracht met behulp van baanbrekende technologie. Onder de werken twaalf schilderijen, pakweg een vierde van de werken die aan Bruegel toegeschreven zijn, zijn voortaan online te bewonderen in een zeer hoge resolutie. Met 45 schilderijen, tekeningen en gravures die online beschikbaar zijn, is het Google Cultural Institute goed op weg om het referentieplatform te worden voor de werken van Bruegel.

Ongeziene meesterwerken

Bruegel / Unseen Masterpieces maakt gebruik van beelden in ultrahoge resolutie om de werken van Pieter Bruegel de Oude († Brussel, 1569) van binnenuit te beleven. De toeschouwer ontdekt zo allerlei details in de schilderijen die het hoogtepunt vormen van het vakmanschap van deze Vlaamse meester. De kunstenaar en zijn werk zijn wereldwijd bekend, maar elke compositie bevat talloze personages – sommige verrassend, andere vertrouwd – en portretten die kanttekeningen zijn bij de geschiedenis: het zijn meesterwerken op zich die beslist het ontdekken waard zijn.

Acht musea, zeven landen

Het project Bruegel / Unseen Masterpieces brengt de bekendste werken van de Vlaamse meester samen met behulp van geavanceerde technologie en maakt zo een groot deel van de 'Collectie Bruegel'  voor iedereen toegankelijk. Acht prestigieuze, voornamelijk Europese, musea werken mee aan deze eerste fase van het project en stelden afbeeldingen en gespecialiseerde kennis ter beschikking:

  • Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel
  • The Frick Collection, New York
  • Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin, Berlijn
  • The Metropolitan Museum of Art, New York
  • Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
  • Museum voor Schone Kunsten, Boedapest
  • Royal Collection Trust, Londen
  • Statens Museum for Kunst, Kopenhagen


Cultureel erfgoed beschermen en delen

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België lanceerden dit project in samenwerking met het Google Cultural Institute in de aanloop naar de 450e verjaardag van het overlijden van Bruegel in 2019 en de officiële opening van het Bruegelmuseum in Brussel dat jaar. Hoewel het originele werk bekijken een unieke ervaring blijft, biedt digitale technologie nieuwe oplossingen om de kwetsbare oude meesterwerken te beschermen. Ze helpt dit waardevolle erfgoed te bewaren, biedt nieuwe manieren om de werken te bekijken en maakt cultuur toegankelijker.

Bruegel Box: stap in de wereld van de meester

In het museum komt er ook een Bruegel Box, een project waarbij verschillende werken tot in het detail geprojecteerd worden op drie wanden van een ruimte. Deze maand zijn er drie werken te zien in de Bruegel Box: 'De val der opstandige engelen' (1562, het origineel hangt in Brussel en dat kan de bezoeker bekijken naast de digitale presentatie), 'De prediking van Johannes de Doper' (1566, hangt in Boedapest) en 'Spreekwoorden' (1559, hangt in Berlijn).

Bron: persbericht Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Roel Daenen
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Bruegel
google cultural institute
KMSKB
Opening / lancering