Mediamix | In de kijker met ‘Fans of Flanders’?

logo Fans of Flanders

Even voorstellen? ‘Fans of Flanders’ is een jong VRT-programma dat zich op een heel specifiek doelpubliek richt: de expats in ons land. Sinds 2012 brengt het in het Engels “verrassende informatie en cultuur”,  uit uiteenlopende hoeken. Het programma omschrijft zichzelf als “licht-educatief en heeft niet in het minst een entertainend karakter”. Voor de cultureel-erfgoedsector zit er ongetwijfeld muziek in een inhoudelijke samenwerking. Maar hoe pakt u dat aan?

Essentieel bij elke ‘pitch’ (zoals een inhoudelijk voorstel doen in de mediasector weleens wordt genoemd) is dat u goed weet wie u voor u heeft, en welke noden en verwachtingen uw partner-in-spé heeft. FARO vroeg aan de redactie van ‘Fans of Flanders’ wat ze doen, en welke criteria ze hanteren bij de selectie van hun onderwerpen. Anders gezegd: hoe bekijken zij de voorstellen die binnenkomen? Daar kunt u uw eigen aanbod en communicatie goed (of beter) op afstemmen! Maar neemt u om te beginnen eerst eens een kijkje op de website van ‘Fans of Flanders’. Of kijkt u naar een uitzending op Op12 op woensdag om 20.00 uur, op één op zaterdag om 11.20 uur en op Canvas op zondag om 9.00 en om 20.15 uur.

24 minuten vol afwisselende rubrieken

Elke ‘Fans of Flanders’-uitzending heeft een vaste structuur, met rubrieken die elk zo’n drie à vier minuten duren. De ‘expats’ die in deze rubrieken worden opgevoerd, zijn buitenlanders die voor lange of korte tijd in Vlaanderen verblijven, net als internationale studenten en nieuwkomers. Dit zijn de verschillende rubrieken:

1. Things to do
Samen met een expat bezoekt de ‘Fans of Flanders’-ploeg tentoonstellingen, nemen ze deel aan workshops en allerlei andere activiteiten in Vlaanderen.

Criteria:  

  • De activiteit duurt minstens een maand of wordt herhaaldelijk georganiseerd.
  • De activiteit is toegankelijk en begrijpelijk voor anderstaligen.
  • Een Engelstalige gids, curator of expert begeleidt en/of duidt de activiteit.


2. Special Guest
Een expat, internationale student of nieuwkomer met een speciaal verhaal krijgt hier een forum.

Criterium: het verhaal moet 'eruit springen' als iets unieks: een bijzondere prestatie, vaardigheid, belevenis, enz.

3. I cook it my way
Een expat bereidt drie 'regionale of nationale schotels' met ingrediënten die hier te vinden zijn.

Criteria:

  • Het recept bestaat uit maximaal twaalf ingrediënten.
  • De drie gerechten worden tijdens één opnamesessie ingeblikt, en volgens duidelijke regie-aanwijzingen.
  • Essentieel – want van praktisch nut – is ook: een vrij ruime keuken.


4. Arts Flanders
Een kunstenaar – levend of reeds overleden – uit Vlaanderen en zijn of haar levensloop, visie op kunst en cultuur, naam en faam, enzovoort ... wordt belicht aan de hand van één kunstwerk. Het startpunt is steeds één detail. Naarmate het verhaal vordert krijgt de kijker steeds meer een volledig overzicht van het kunstwerk. De reportage eindigt met het volledige werk. Zie bijvoorbeeld de recente reportage over de ‘Dulle Griet’, van Breughel.

Criterium: vermaard, spraakmakend kunstvoorwerp uit een museumcollectie.

5. Copyright Flanders
Een uitvinding, een ‘typisch Vlaamse’ handeling of levend erfgoed (een dier), m.a.w. alles en nog wat dat in Vlaanderen bedacht, gerealiseerd en verfijnd werd, of opgroeide, kan in deze rubriek aan bod komen.  

Criteria:

  • 'Van Vlaamse bodem'
  • Maatschappelijk relevant


6. Once upon a time
Echt gebeurd? Historicus Dimitri Goossens gaat op zoek naar de waarheid en fictie achter de vele historische verhalen en stadslegendes die hier te vinden zijn. Zie het verhaal over pakweg Nello en Patrache, enz.

Criterium: het aanknopingspunt voor deze rubriek kan bv. een standbeeld, een voorwerp of een bijzondere plek zijn die naar het verhaal verwijst.

7. Little Einsteins?
Expatkinderen van de lagere school krijgen typische Vlaamse 'props' in hun handen. Gaande van witloof tot een beeldje van Manneken Pis. Wat vinden zij ervan?

Criterium: het ‘voorwerp’ moet tastbaar zijn, en er moet een verhaal rond kunnen gebracht worden.

Over naar u!

Naast deze criteria houdt u er best ook rekening mee dat de redactie steeds haar onafhankelijkheid behoudt, en autonoom beslist over de keuze van de  onderwerpen. Heeft u suggesties? Dan neemt u best contact op met Marie Geukens, +32 (0)468 16 08 70, marie@fansofflanders.be.

Tijdens het Groot Onderhoud kan u bovendien Hendrik Luyten, regisseur bij Fans of Flanders en Borgerhoff & Lamberigts, aan het werk horen in de sessie 'Erfgoed en media: a very short introduction'. Wil u er graag bijzijn? Schrijf dan snel in!

Roel Daenen