Komt dat zien, komt dat zien! Vernieuwde musea gaan opnieuw open

Campagnebeeld 'Hotel Taxandria'

Recent heropende in Hasselt het vernieuwde Jenevermuseum. Iets vroeger, op 11 september, opende in Turnhout Hotel Taxandria. En ondertussen gooide in Kortrijk Texture de deuren open, het vernieuwde “museum over Leie en Vlas”. In deze blogpost blikken we even achterom, naar Hotel Taxandria. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dat geen echt hotel, maar de nieuwe naam van de vernieuwde, permanente opstelling van het Turnhoutse Taxandriamuseum.

De ‘hotelgasten’ zijn archetypische figuren met “een eigen kijk op de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen", aldus het persbericht. “In elke kamer vertelt een andere gast zijn of haar verhaal, gestoffeerd met boeiende anekdotes en objecten uit de rijke kunstcollectie van het museum. Hotel Taxandria lijkt zo een decor van een historisch toneelstuk waarin de bezoeker rondloopt. In elke ruimte zijn sporen te zien van de personages, alsof ze er net nog waren en nu even weg zijn. Via hoofdtelefoons komen de verhalen van de personages tot leven. Fictie, maar dan wel historisch gefundeerd.”

Nieuwe scenografie

De vernieuwde scenografie van Hotel Taxandria is een mix van de uitpuilende ‘Wunderkammers’ van het vroegere Taxandriamuseum en het mythische karakter van Turnhout Terminus Turnhout Centraal. Dat is de tentoonstelling die in 2012 in het kader van Turnhout cultuurstad van Vlaanderen op touw gezet werd. Speciaal voor deze expo werd destijds het hele museum leeg gemaakt. Als uitgangspunt wilde Turnhout Terminus Turnhout Centraal de bakens voor de toekomst van het Taxandriamuseum uitzetten, ook met het oog op de regionale rol van het museum. Zowel conceptueel als scenografisch is Hotel Taxandria een waardige en duurzame opvolger.

Het concept  Hotel Taxandria werd bedacht door Frederik De Preester van Handelsreizigers-in-Ideeën. Scenograaf Koen Bovée stond borg voor de vernieuwde inrichting. De teksten zijn van de hand van Apache.be-hoofdredacteur Karl van den Broeck.

Meerlagig

Zoals het een echt hotel betaamt, staat Hotel Taxandria open voor iedereen. Het persbericht stelt: “Schoolgroepen, kinderen en jongeren zijn er -al dan niet met hun ouders en grootouders- welkom voor een boeiend educatief bezoek. Daarnaast richt de opstelling zich tot een publiek met een brede historische interesse. Door te werken met verschillende informatieniveaus vindt ook wie op zoek is naar een historische meerwaarde zijn gading. Zo vormt Hotel Taxandria voor iedereen de perfecte uitvalsbasis om de stad of regio te ontdekken".

Tijdens het bezoek is het mogelijk om te verpozen in de bescheiden cafetaria of in de rustige achtertuin. Op de muren prijken foto's van Bart Van Der Moeren die de Kempen vandaag in beeld brengen.

Meer info?

Taxandriamuseum - TRAM 41, Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout. T. +32 (0)14 43 63 35, taxandriamuseum@turnhout.be

Roel Daenen
Turnhout
Hotel Taxandria
Opening / lancering