Holocaust Memorial Day in Vlaanderen en Nederland

Beeld expo

Op woensdag 27 januari vindt wereldwijd de Holocaust Memorial Day plaats. Het doel van die dag? Jongeren, en bij uitbreiding alle mensen, te leren over de Holocaust en andere genocides. Door kennis over die gebeurtenis over te dragen willen de deelnemende instellingen en organisaties de waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme verhogen en tegelijk ook waarschuwen voor de gevolgen daarvan.

In Kazerne Dossin in Mechelen kunt u ’s avonds gratis naar de film ‘Woman in Gold’ gaan kijken. Die film uit 2015 is gebaseerd op het leven van Maria Altmann. Net voor de Tweede Wereldoorlog vlucht ze samen met haar familie van Oostenrijk naar de Verenigde Staten, weg van de dreiging van het naziregime. De familie raakt alles kwijt.

Vijf schilderijen, waaronder het iconische 'Portret van Adèle Bloch-Bauer I' van de Weense schilder Gustav Klimt, worden gestolen uit haar ouderlijk huis. Later komen de schilderijen in handen van de Oostenrijkse overheid, die ze tentoonstelt in verschillende musea. Samen met advocaat Randol Schoenberg begint Altmann een juridische strijd om de schilderijen terug te winnen. Een intrigerend verhaal over de strijd van een Holocaustoverlevende om haar nalatenschap. En bovendien een nog steeds verrassend actueel verhaal. Meer info vindt u op de website van Kazerne Dossin.

De trailer van ‘Woman in Gold kunt u op YouTube bekijken.

Genocide getekend

Bij onze noorderburen openen op 26 januari studenten van de Master Holocaust en Genocidestudies samen met studenten van de opleiding Comic Design en Animation Design van de ArtEZ Hogeschool de tentoonstelling Genocide getekend in het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. De studenten zijn ook de samenstellers van de tentoonstelling en vertellen aan de hand van stripverhalen en graphic novels de geschiedenis van dit genre met betrekking tot de Holocaust en andere genocides.

Maus

De publicatie van Art Spiegelman’s graphic novel Maus markeerde het begin van een nieuw historiografisch genre: de graphic novel over de Holocaust. Na Maus volgden vele comics en graphic novels over de Holocaust en andere genocides. Sommige publicaties waren historisch correct en werden gretig opgepikt in het onderwijs. Andere waren eerder smakeloos en feitelijk fictie, en stelden het genre op de proef. Inmiddels zijn historische ‘strips’, ook over gruwelijke episodes uit de geschiedenis, tamelijk gangbaar.

Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de representatie van de Holocaust en andere genocide in comics en graphic novels en verkent de grenzen van het genre. Op 1 april ten slotte organiseren het NIOD, de Anne Frank Stichting en ArtEZ Hogeschool hierover een symposium. Meer info over de expo en het aanbod van het NIOD vindt u op de website.

Roel Daenen
strips
Tweede Wereldoorlog
roofkunst
Holocaust Memorial Day
NIOD
Kazerne Dossin
Art Spiegelman
Evenement