HIGH FIVE: ook voor erfgoedinstellingen en -organisaties

Logo Canvas

Eind vorige week werd het nieuwe talentmobiliserende project van Canvas, de opvolger van de Canvascollectie, gelanceerd tijdens het Cultuursalon van VRT. HIGH FIVE 2014 (werktitel) wil opnieuw de schijnwerpers richten op onbekend talent. Deze keer niet alleen op beloftevolle beeldende kunstenaars, maar op een mix van scheppende kunstenaars en ontwerpers. Ook erfgoedinstellingen en -organisaties kunnen daarbij, letterlijk en figuurlijk, in beeld komen.

Focus op cocreatie én in primetime

Waar de Canvascollectie zich beperkte tot selecteren en tonen, wil HIGH FIVE 2014 nu ook focussen op cocreatie. Talent uit verschillende disciplines gaat op diverse locaties samen aan de slag, al dan niet onder begeleiding van professionele kunstenaars, ontwerpers of curatoren. Het cocreëren resulteert in verschillende artistieke projecten met groot publieksbereik, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Canvas brengt het hele traject in beeld in een tv-reeks die eind 2014 te zien zal zijn in primetime.

Samen met de erfgoedsector

Canvas is momenteel op zoek naar een aantal partners of partnerconstructies die dit open concept enthousiast willen invullen. Via een projectoproep nodigt Canvas kunstenorganisaties uit originele projecten te bedenken of bestaande projecten aan te passen aan het algemene concept. Deze oproep wordt via verschillende sectorale nieuwsbrieven en websites verspreid. Ook erfgoedinstellingen en -organisaties kunnen i.s.m. kunstenorganisaties een project indienen. Canvas zet de deur nl. open voor cocreatieprojecten die een cross-over maken naar en met de cultureel-erfgoedsector. Zo kunnen bijvoorbeeld ambachtslieden in cocreatie gaan met beeldende kunstenaars of kunnen jonge cineasten een project opzetten met de inhoud of werking van een archief of erfgoedbibliotheek. Die samenwerking kan ook op het vlak van de ‘vormgeving’. Musea (en andere erfgoedactoren) kunnen hun tentoonstellings- of depotruimtes ter beschikking stellen voor een finaal publieksmoment.
 
Meer informatie leest u in onderstaande, op te halen bestanden:


U kunt uw projectvoorstel indienen tot 16 september 2013. Ook indien u overweegt op te treden als ‘locatiepartner’ kunt u via de coördinaten in de projectoproep verder aan de slag.

 

Roel Daenen