Gezocht: fondsenwervers

Zaadje tot plant

Aanvullende financiering is de voorbije maanden steeds hoger op de agenda komen te staan. Zo lanceerde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz in februari zijn ‘Witboek aanvullende financiering cultuur’. 27 Erfgoedinstellingen verenigden zich onder de noemer ‘Erfgoeddoel’. En het driedelig colloquium ‘Geven voor cultuur en erfgoed in België‘ is in de maak onder de vleugels van FARO en de Koning Boudewijnstichting. Ook lokale overheden zoeken naar een actuele en innovatieve aanpak. Zo wil de stad Antwerpen nog meer inzetten op bijkomende inkomstenbronnen.

Antwerpen wil in de toekomst nog meer beroep doen op fondsenwervers voor cultuur, maar even goed ook voor sport, infrastructuur , stadsmarketing, ... Binnen elk van de beleidsdomeinen zijn nu  al medewerkers actief bezig met fondsenwerving, maar de stad wil naar een coherente aanpak toewerken. De stad verkent daarom hoe de wereld van de sponsorwervers in elkaar zit. Werken ze bijvoorbeeld als freelancer of in teamverband voor bureaus? Hoe worden honoraria berekend? Leggen ze zich toe op specifieke sectoren? Enzovoort.

Antwerpen start daarom een marktonderzoek op. De stad is daarbij op zoek naar externe sponsorwervers die bereid zijn een tip van de sluier te lichten. Met die gezamenlijke inbreng van freelancers en andere fundraisers zal een bestek worden opgemaakt. Daar kunnen kandidaten nadien vrij op intekenen. Het invullen van de vragenlijst betekent dus geen garantie op een contract bij de stad. Maar het betekent wel dat een duidelijk kader kan worden getekend voor latere samenwerking.

Wilt u bijdragen aan dit onderzoek? Dan vindt u de vragenlijst hier. De deadline voor de inzendingen is 20 oktober 2016. Heeft u vragen specifiek over dit marktonderzoek? Dan helpt Marjolijn Peleman, Coördinator Klant en Organisatie van de stad Antwerpen (tel. 03 338 31 92 of marjolijn.peleman@stad.antwerpen.be) u graag verder.

Het spreekt voor zich dat de stads- of gemeentebesturen (en de musea, archieven, erfgoedbibliotheken en zo meer) die een gelijkaardig marktonderzoek overwegen, eveneens inspiratie kunnen putten uit deze vragenlijst.

Wilt u meer weten over het ‘Witboek aanvullende financiering Cultuur’, dan vindt u meer informatie op de website van CJSM. En kent u Erfgoeddoel al? En, ten slotte, over het colloquium dat FARO en de KBS organiseren, verneemt u meer op onze website.

Roel Daenen
fondsenwerving
marktonderzoek
fundraising
Stad Antwerpen