Erfgoed op één

Il Postino (c) VRT

In 2015 organiseerde FARO met de VRT het traject #vrterfgoed. Dat kwam er na het Groot Onderhoud van het jaar daarvoor, dat in het teken stond van beeldvorming (in de media). De bedoeling? Erfgoedinstellingen en -organisaties hun werking, collecties en ambities – heel letterlijk – in de kijker brengen. Van dat traject is nu een eerste, langlopend spoor op één.

Afgelopen dinsdag was 'Iedereen Beroemd' voor het eerst sinds het begin van de zomervakantie terug op één. Daarin kon televisiekijkend Vlaanderen kennismaken met Ief Postino. Zeventien weken lang komt dat personage elke dinsdag en donderdag langs. Ief Postino is theatermaker Ief Gilis. Hij brengt als postbode brieven van zestien Limburgers met een Italiaanse link naar bestemmelingen in Italië.

In Het Belang van Limburg verklaarde Gilis: "Veertien jaar geleden ben ik in Borgerhout gaan wonen. En telkens als ik aan de afrit Heusden-Zolder kom, bekruipt me een vreemd gevoel. Zo ben ik beginnen denken: wat moet dat zijn bij mensen die in een ander land terechtkomen? Ik heb zelf geen Italiaanse roots maar ben opgegroeid tussen jongeren die dat wel hebben, ik heb ook een voorliefde voor Italië. Daarom wilde ik in eerste instantie een theatervoorstelling maken over heimwee, gemis, verbroken en herstelde banden.”

Bij de erfgoeddienst van de provincie Limburg, het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, zag Sandro Claes daar een tv-format in, na de reeks pitches binnen het #vrterfgoed-traject. Gilis: “Een mooi project om 70 jaar Italiaanse migratie dichter bij de generaties te brengen. We zijn naar 'Iedereen Beroemd' getrokken met ons voorstel. Die vonden dat mooi passen in het programma, dat de positieve kanten van het leven laat zien."

De provincie Limburg draagt inhoudelijk en financieel bij aan 'Ief Postino'. "We wilden graag in dit project stappen omdat het extra verhalen losmaakt rond het Limburgse mijnverleden, dat in grote mate onze identiteit heeft bepaald," aldus gedeputeerde Igor Philtjens in het persbericht. “Net als bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog wilden we 70 jaar Italiaanse migratie op een vernieuwende manier in de verf zetten. Het zal de banden in en tussen België en Italië op een bijzondere manier zichtbaar maken. Met de uitgave van een boek geven we het project bovendien een duurzaam karakter."

Op het einde van de reeks komt er op C-Mine in Genk een Postino-feest met de zestien briefschrijvers en de Italiaanse gemeenschap. Theatermaker Gilis plant ook een theaterproductie in februari 2017.

'Iedereen Beroemd', één, 19.40 uur ('Ief Postino' elke dinsdag en donderdag). Herbekijk de eerste aflevering.

Roel Daenen
migratie
%23vrterfgoed
intercultureel
één
Iedereen Beroemd