Erfgoed en beeldvorming: musea en archieven op de radio

Jongetje luistert naar de radio (c) onbekend

Aandachtige luisteraars hebben het ongetwijfeld al opgemerkt: zowel Radio 1 als de Franstalige collega’s van Musiq’3 brengen een aantal opvallende erfgoedcollecties, -huizen en voorwerpen in beeld. Op Musiq’3 gaat reporter Eliane Van den Ende tijdens de krokusvakantie elke ochtend in ‘Le Point du Jour’ langs een “klein museum in Vlaanderen”. En op Radio 1 bouwt Katharina Smets naarstig aan haar ‘Nationaal Museum’.

Smets’ uitgangspunt is de vraag: ‘Wat heb je nodig om een land te bouwen?’ Ze komt op de proppen met een wet, een hoed, een kassei, een brein en een vlag … Samen met historica Heleen Debruyne roept deze zelfverklaarde conservator “onze vaderlandse geschiedenis [op] aan de hand van objecten en archiefstukken.” Daarbij voert haar zoektocht naar de bouwstenen van België haar naar archieven en museumdepots. Het zijn “opslagplaatsen vol vaak vergeten verhalen", aldus de radiomaakster. Waaronder: het Koninklijk Museum voor Midden Afrika, het Museum van het Vlaamse Studentenleven, enzovoort. U kunt de voorbije uitzendingen herbeluisteren via de podcast van het programma.

Onbekende musea

Anders van opzet is de reeks over 'kleine musea' in Vlaanderen door radiovrouw Eliane Van den Ende. “Musea die vaak in Vlaanderen, waar ze zich bevinden, (te) weinig gekend zijn. Op ontdekkingstocht langs vijf bijzondere plekken, schatkamers van verhalen […] van een mentaliteit, van een verleden waar de wortels van de toekomst liggen.”

Komen achtereenvolgens aan bod: de Koninklijke Manufactuur De Wit in Mechelen, wereldvermaard voor de restauratie en conservatie van Vlaamse wandtapijten. Morgen, dinsdag: Talbot House in Poperinge, de 'every Mans club', een 'opvangtehuis' voor Britse 'gewone' soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Woensdag trekt Van den Ende naar villa ‘Le Coin Perdu’, een Engelse cottage die Emile van Doren bouwde aan de rand van het (toen nog) Kempische dorp Genk. Donderdag bezoekt ze ‘La Lédoise’, een fabriekje van 'constateurs' in Lede bij Aalst. In ‘Shoes or No Shoes’ in Kruishoutem ten slotte (op vrijdag) bekijkt ze hoe ‘cultureel’ schoeisel is. U kunt de uitzendingen beluisteren, elke ochtend rond 8.30 uur. Of via de podcast op de website van Musiq’3 (zie Focus).

Roel Daenen
Radio
beeldvorming
podcast
Radio 1
Eliane Van den Ende
Katharina Smets
Musiq'3