De Standaard-journalist Geert Sels bekroond voor dossier ‘Naziroofkunst’

Journalist Geert Sels van De Standaard heeft De Loep 2014 gewonnen, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Die prijs werd vrijdagavond uitgereikt in Kortrijk. De jury bekroonde Sels omdat hij in zijn “Dossier Naziroofkunst de duidelijkste onderzoeksjournalistieke methode heeft gebruikt. Het gaat om oerdegelijke onderzoeksjournalistiek.”

Sels won De Loep dus voor zijn artikelenreeks over het onbekende verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de serie ‘Dossier Naziroofkunst’ moest Sels volgens de jury quasi van nul beginnen: "klassiek speurwerk van niveau", zo klonk het. Zo kwam hij tot de conclusie dat “België na de oorlog bitter weinig naziroofkunst terug naar huis bracht. Daarvan gaf het nog geen tiende terug aan de rechtmatige eigenaars; de rest verdeelde het onder onze musea. De problemen van die falende aanpak dragen we tot vandaag met ons mee.” U vindt het dossier op de website van De Standaard (betalend).

Signaal

“Een aanmoediging om hiermee verder te gaan”, reageerde Sels na afloop in de krant . “Vooral omdat er recent weer belangrijke archiefstukken vrijgekomen zijn.” Hij ziet in de prijs een belangrijk signaal aan de overheid. “De Vlaamse en federale musea moeten zich dringend bezinnen over hun gebrek aan transparantie. Op dat vlak lopen we hier geweldig achter, ook al heeft België in 1998 de Conventie van Washington getekend die net die openbaarheid van informatie nastreeft. Er zou in verschillende van onze musea ook meer onderzoek moeten gebeuren naar de herkomst van schilderijen van twijfelachtig allooi, en er zou intenser gezocht moeten worden naar nog steeds vermiste werken in internationale databanken.”

De prijsuitreiking vond vrijdagavond plaats tijdens de conferentie van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten in Kortrijk. Het is al het elfde jaar dat de prijs voor de beste Nederlandstalige journalistieke onderzoeksproducties wordt uitgereikt. Dat gebeurde dit jaar door juryvoorzitter Marc Chavannes.

De jury moest beslissen uit 104 inzendingen. Een zeer positief iets, klonk het, want "in een medialandschap waar overnames, samenvoeging van titels, bezuinigingen in de omroep en vervluchtigende verdienmodellen bij de dag- en weekbladen het klimaat bepalen, is onderzoeksjournalistiek geen vanzelfsprekende zaak", aldus het juryrapport.

De prijs bestaat uit een cheque van 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde loep.

Roel Daenen
Tweede Wereldoorlog
roofkunst
restitutie
Naziroofkunst
De Standaard
Geert Sels