De metamorfose van Mons: vijf nieuwe musea openen de deuren

Cover Vincent

Mons 2015, als Europese Culturele Hoofdstad een jaar lang in het middelpunt van de publieke belangstelling in heel Europa, schakelt (nog) een versnelling hoger. Op 4 en 5 april openen er namelijk vijf nieuwe musea de deuren: de Artotheek, het Mons Memorial Museum, het Museum van de Doudou, Silex’s en het Belfort. De organisatie vroeg aan FARO om te reflecteren over deze grande ouverture van die musea. Het resultaat leest u in ‘Vincent’, als bijlage in de krant Le Soir.

Diezelfde krant had het vorige zaterdag nog over ‘Mons fait déjà carton plein’ (vrij vertaald als: ‘Het gaat hard in Bergen’). In een persbericht wordt trots gemeld dat “meer dan 100.000 personen vanuit heel Europa reeds de Van Gogh-expo [bezochten] … Vanaf 4 april worden de openingsuren daarom uitgebreid.”

Mons 2015 heeft goed begrepen dat het opereren binnen een netwerk (van steden binnen en buiten België en een waaier van socioculturele partners) voor een grote inhoudelijke en communicatieve meerwaarde kan zorgen. Samen sterk dus, en dingen in beweging zetten. Vandaar dat Olga Van Oost (als veldintermediair musea) en ondergetekende (als stafmedewerker communicatie) gevraagd werden om – naar aanleiding van de opening van de vijf nieuwe musea van Bergen – na te gaan wat de impact van deze golf nieuwe erfgoedplekken voor de stad, haar bewoners en erfgoedwerkers zou kunnen zijn. U leest onze bijdrage (in het Frans) hier of vandaag in Le Soir. U vindt ‘Vincent’ ook op de Thalys en in Mons, uiteraard, alles bijeen goed voor een oplage van 150.000 exemplaren. De Nederlandstalige brontekst vindt u hier.

Het persbericht van de opening van de vijf nieuwe musea vindt u hier.

U vindt alle informatie over Mons 2015 en de feestelijke opening van de vijf nieuwe musea (op 4 en 5 april) op www.mons2015.eu.

Roel Daenen
beeldvorming
Mons2015
Culturele Hoofdstad van Europa
Bergen
Evenement
Opening / lancering