Cartografie in België tijdens de Eerste Wereldoorlog

Militaire kaart van Mechelen

Plant u de komende tijd een tentoonstelling, publicatie of een andere actie n.a.v. de herdenking van de Eerste Wereldoorlog? Dan kan het Nationaal Geografisch Instituut u aan gepast historisch kaartenmateriaal helpen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen de activiteiten van het Militair Cartografisch Instituut (MCI), de voorloper van het huidige Nationaal Geografisch Instituut, stil. Toch zijn er in die periode topografische kaarten gemaakt van België, door de Duitse bezetter.

Deze 62 kaarten, eenkleurig en op schaal 1:60 000, werden gedrukt tussen 1914 en 1915 en overdekken het volledige grondgebied van België en stukjes van de grensgebieden. De legende is volledig in het Duits en beperkt zich tot de wegen en de spoorwegen. Er staan hoogtelijnen op de kaarten.

Het Nationaal Geografisch Instituut bezit bijna alle originelen van deze opmerkelijke kaarten. Alleen die van Brussel en enkele andere ontbreken. Mocht u interesse hebben in deze kaarten, dan kunt u contact opnemen met de verkoopdienst van het Instituut op het telefoonnummer +32 (0)2 629 82 82 of via sales@ngi.be. Wilt u graag weten op welke kaart een bepaalde stad of gemeente ligt, neem dan contact op met de documentatiedienst van het Instituut via cartoth@ngi.be.

De standaard kaartbladen meten 53,3 bij 33,3 cm, de kaartbladen op klein formaat (in de grensgebieden) meten 53,3 op 14,3 cm. Een afdruk op kwaliteitspapier van een kaart kost 20 euro, voor een elektronische versie op cd-rom van het bestand betaalt u 30 euro.
 

Roel Daenen