BesteBuren krijgt vorm. Eerste selectie voor het Vlaanderen-Nederlandjaar 2015

De BesteBuren programmaraad heeft de eerste 48 projecten geselecteerd voor het programma van het Vlaanderen-Nederlandjaar in 2015. Onder die 48 projecten zijn er verschillende erfgoedinstellingen. Eerder dit jaar informeerden we u via deze website over het feit dat 2015 het jaar is van BesteBuren. Een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking gevierd wordt.

Om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen te stimuleren hebben de Vlaamse en de Nederlandse overheid een matchingfonds gecreëerd om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De eerste aanvraagronde eindigde op 1 oktober en resulteerde in 147 aanvragen. De BesteBuren programmaraad selecteerde 48 projecten die gezamenlijk 254.000 euro uit het BesteBuren matchingfonds ontvangen. De overige projecten die wegens de criteria van de programmaraad niet gehonoreerd zijn, zijn nog steeds uitgenodigd om mee te doen aan het feestjaar. Zij kunnen een plek krijgen op de website van BesteBuren en deel uitmaken van de communicatie.

Projecten

De gehonoreerde projecten zijn afkomstig uit uiteenlopende disciplines: zoals gezegd erfgoed, maar ook: beeldende kunst, theater, dans, muziek, community arts, design, literatuur, film, nieuwe media, circus en cross sectoraal. De focus ligt op jonge makers en innovatieve werkwijzen.

Projecten vinden plaats in heel Nederland en Vlaanderen, onder andere in Eindhoven, Rotterdam, Haarlem, Groningen, Maastricht, Den Haag, Antwerpen, Gent en Brussel. Een paar opvallende voorbeelden van de projecten zijn: een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Design Museum in Gent; een programma voor internationaal opererende makers en programmeurs van Operadagen Rotterdam samen met Opera XXI uit Antwerpen; en een genre-overschrijdend samenwerkingsproject waar het artistiek verleden van de Lage Landen in een nieuwe jasje wordt gestoken door Stichting Urban Stylistix en Street Art Belgium.

Programmaraad en criteria

De programmaraad bestaat uit drie Nederlanders en evenveel Vlamingen, Brigitte Bloksma, Mira Kho, Jan Zoet, Piet Menu, Helena de Groot en Werner Trio. Bij het beoordelen van de projecten heeft de programmaraad scherp gelet op wederkerigheid: projecten waarin beide partijen van elkaars expertise profiteren, en in beide landen publiek bereiken; duurzaamheid: de mate waarin de activiteiten tijdens het BesteBuren jaar een opmaat zijn naar meer en betere samenwerking; en vernieuwing: nieuwe makers, samenwerking en experiment.
 
Het BesteBuren-jaar begint op 8 februari 2015 en loopt door tot 14 februari 2016. U vindt meer info op www.besteburen.eu, waaronder de lijst met gehonoreerde projecten.

Bron: persbericht deBuren

Roel Daenen
deBuren
BesteBuren
internationale samenwerking