Aanvullende financiering: ‘Schrijf en Blijf. Voor altijd in het kasteel’

Zusjes

In 1877 verstopten Sophie en Juliette d’Ursel een brief achter het behang van kasteel d’Ursel in Hingene. Dat was in zekere zin niets nieuws: ook ambachtslieden die er kwamen werken zetten hun naam, een tekst of een tekening op de muur. Die verborgen boodschappen bleven lange tijd veilig verborgen. Nu de plek stap voor stap wordt gerestaureerd komen deze boodschappen uit het verleden terug tevoorschijn. Dat tijdscapsule-idee gebruikt het kasteel d’Ursel nu om aanvullende financiering te bekomen. Ook u kunt dus een bericht achterlaten.

Iedereen krijgt met andere woorden de kans om zichzelf te vereeuwigen door een boodschap voor de toekomst op een binnenmuur van het kasteel te schrijven. Een levensmotto, een favoriet citaat, een zelfgeschreven gedicht, een herinnering of een voorspelling, een filosofische gedachte of een liefdesverklaring: het kan allemaal.

Ook een cadeauformule behoort tot de mogelijkheden. De gelukkige ontvangt per post een mooi verpakt boekje met de teksten en foto’s van dit verhaal, kant en klaar om onder de kerstboom te leggen. En een uitnodiging om haar of zijn verhaal te delen.

Ook vooraanstaande schrijvers en dichters, wetenschappers en filosofen, kunstenaars en opiniemakers (waaronder Peter Verhelst, Joke Van Leeuwen, Johan Braeckman, Walter van den Broeck, Gita Deneckere, Mustafa Kör en Randall Casaer) zijn gevraagd om een boodschap achter te laten. Wie schrijft, blijft dus voor altijd in hun gezelschap.

In de loop van de winter zet de wereldberoemde kalligraaf Brody Neuenschwander alle boodschappen op de muur. In het voorjaar worden ze achter het behang verstopt en over welgeteld 10, 25, 50 en 100 jaar komen ze opnieuw tevoorschijn.

Lees het hele verhaal op www.schrijfenblijf.be.

Roel Daenen