Jarig Leuvens stadsarchief organiseert erfgoedbrunches

Op 10 oktober 2015 zal het 15 jaar geleden zijn dat het stadsarchief en de Openbare Bibliotheek van Leuven hun intrek namen in het Tweebronnencomplex aan de Rijschoolstraat. De voormalige technische school, in 1937 gebouwd naar een ontwerp van de vermaarde Belgische architect Henry Van de Velde, werd na jarenlange leegstand eind vorige eeuw door de stad aangekocht en via een grondige renovatie geschikt gemaakt voor het huisvesten van het stadsarchief en de bibliotheek. Naast hun vijftienjarige cohabitation in Tweebronnen vieren beide instellingen dit jaar ook elk nog een ander jubileum: zo bestaat de stedelijke archiefwerking in Leuven 175 jaar en werd Leuvens eerste volksbibliotheek 150 jaar geleden ingericht.

Als opmaat voor de viering van 175 jaar stadsarchief en 15 jaar Tweebronnen, organiseert het stadsarchief van mei tot oktober elke eerste zaterdag van de maand een archiefbrunch. Telkens twee experten komen toelichting geven bij een van de vijftien kroonjuwelen uit de depots van Tweebronnen. Het volledige programma van de reeks ‘Experten vertellen’ en de info voor aanmelding vindt u hier.

Deze website geeft ook meteen een overzicht van de vijftien meest opmerkelijke archiefstukken van het stadsarchief (en bovendien van vijftien andere stukken die de selectie net niet haalden). Wie de topstukken graag eens van dichtbij wil bekijken en wil vernemen waarom ze uitverkozen zijn, kan nog tot 17 mei terecht in de wandelzaal van het historische stadhuis. In de mooie tentoonstelling 'Exclusief uit het Stadsarchief' worden veertien van deze Leuvense kroonjuwelen tijdelijk tentoongesteld.

Eén topstuk, het charter van Kortenberg, ligt er niet, omdat het te fragiel en kostbaar is voor transport en langdurige expositie. Het stadsarchief maakte dan maar van de nood een deugd door beroep te doen op de allernieuwste technologie. Het Leuvense bedrijf Materialise, wereldleider inzake 3D-printing, ging samen met de firma Argon de uitdaging aan om via 3D-scanning en -printing een exacte replica van het charter van Kortenberg te maken. Het verbluffende resultaat vervolledigt de tentoonstelling 'Exclusief uit het Stadsarchief'. Voor kinderen is er een speciale kinderbrochure met leuke zoek- en doe-opdrachten. En iedere bezoeker mag via een stemjeton ook stemmen op haar of zijn favoriete archiefstuk. Tijdens de finissage op 10 oktober wordt dan bekend gemaakt welk Leuvens archiefstuk de absolute publieksfavoriet is.

Rob Belemans
Leuven stadsarchief
Lezing of presentatie