faro | tijdschrift over cultureel erfgoed in 't nieuw

Cover faro maart

Samen met de vernieuwde website is ook faro, ons driemaandelijkse tijdschrift over cultureel erfgoed na een grondige evaluatie ingrijpend vernieuwd.

De nieuwe, meer eigentijdse en in eigen huis verzorgde opmaak gaat hand in hand met een klimaatneutraal productieproces waarvoor FARO in zee ging met een toonaangevende bedrijf inzake ecologisch verantwoord drukwerk. De vernieuwingsoperatie is uiteraard ook naar de inhoud doorgetrokken. Vanaf deze jaargang zullen we in sommige nummers een themadossier brengen. Zo mag u uitkijken naar een reeks bijdragen over cultureel erfgoed bij onze zuiderburen in het themadossier Wallonië van ons volgende nummer.

Bovendien zullen er naast vertrouwde ook nieuwe rubrieken verschijnen. Zo vindt u in het zopas verschenen nummer een eerste aflevering van Dubbelspel, waarin een erfgoedonderwerp door twee auteurs onafhankelijk van elkaar en vanuit diverse invalshoeken of specifieke expertises belicht wordt. Het negentigste autosalon indachtig wordt in het eerste Dubbelspel de auto als erfgoed onder de loep genomen.

Ook in de redactionele aanpak is er een en ander gewijzigd. Zo worden alle artikels vanaf nu aan een procedure van zogenaamde blind peer review onderworpen. Voor elk artikel wordt een dossier opgesteld met een evaluatie en reacties van twee anonieme reviewers, die de bijdrage aftoetsen aan een reeks criteria. Het proces wordt vervolgens door de redactie opgevolgd.  

Daarnaast is er vanaf nu ook een intensievere samenwerking tussen het tijdschrift en deze – eveneens grondig vernieuwde – website. Vanaf vandaag kan u het nieuwe nummer van faro integraal online lezen in het handige Issuu-formaat. Op die manier hopen we dat iedereen in de erfgoedsector en ook alle andere geïnteresseerden drempelloos kennis kunnen en willen nemen van de bijdragen die we met veel toewijding en zorg voor u (laten) schrijven, selecteren, redigeren en vormgeven. We werken vanaf nu ook crossmediaal, door aan de onlineversie van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed allerlei audiovisuele digitale extra’s te linken, die u met één klik meteen kan oproepen. We hopen dat al deze inspanningen voor onze lezers een meerwaarde genereren, maar zijn ons ook zeer bewust van het groeiproces dat al deze vernieuwingen moeten doormaken.

Al die digitale verbreding en versterking neemt niet weg dat we er als redactie toch van overtuigd zijn dat u als erfgoedlezer ons tijdschrift in de allereerste plaats nog steeds in de op papier gedrukte bewaarversie ter hand wil nemen. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat het abonnementsgeld – ondanks al deze vernieuwingen – dit jaar ongewijzigd kan blijven en nog steeds een luttele 12,50 euro voor vier (in België) aan huis geleverde nummers bedraagt (15 euro voor bestelling in het buitenland). Mocht u nog geen abonnee zijn, dan kan u daar best meteen verandering in brengen. U vindt hier alle informatie.

Namens de voltallige redactie wens ik u alvast veel leesplezier met dit eerste nummer van faro nieuwe stijl.

Rob Belemans