De eerste Nederbelg herdacht: Pieter Willems (1840-1898)

portretschilderij van Pieter Willems door Henri Otto

De uit Maastricht afkomstige Leuvenaar Pieter Willems (1840-1898) was in het laatste kwart van de 19e eeuw een spilfiguur in de Vlaamse Beweging en aan de Leuvense universiteit, waarvan hij gedurende meer dan 25 jaar de secretaris was. Hij combineerde een reeks belangrijke bestuursfuncties (Davidsfonds, Met Tijd en Vlijt, Zuidnederlandse Maatschappij voor Taalkunde, Kon. Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) met een indrukwekkende academische carrière als classicus. Hij werd in 1886 door de universiteit van Heidelberg tot doctor honoris causa in de rechten benoemd. Zijn studie over de senaat in de romeinse republiek werd in zes talen - waaronder het Russisch - vertaald en geldt tot vandaag als een referentiewerk. Daarnaast organiseerde Willems vanaf 1885 in zijn eentje de eerste omvangrijke en wetenschappelijke dialectenquête van de zuidelijke Nederlanden. Bovendien was hij in Leuven actief als bouwheer van de eerste sociale arbeidershuizen. Desondanks raakte hij na zijn vroege dood in 1898 vrij snel in de vergetelheid.

175 jaar na zijn geboorte, 150 jaar na zijn benoeming tot hoogleraar aan de KU Leuven, 140 jaar na de oprichting van ‘zijn’ Davidsfonds en 130 jaar na de start van zijn omvangrijke dialectenquête vonden alle organisaties en verenigingen voor wie Pieter Willems ooit van betekenis is geweest het tijd om zijn nagedachtenis opnieuw onder de aandacht te brengen. Daarom organiseren ze in een uniek partnerschap op 12 september 2015 samen een herdenkingsdag in Sint-Joris-Weert en Leuven met een academische viering, twee gedenkstenen, een herdenkingsboek en een tentoonstelling.

Wie die memorabele dag zelf wil meemaken om Willems’ leven en werk te leren kennen, is van harte welkom. Het programma en parktische gegevens vindt u hierbij. Meer informatie over Pieter Willems en over het herdenkingsproject staat op de website www.pieterwillems.eu

Rob Belemans
Evenement