R.I.P. Museakerkhof Leo Copers?

Leo Copers Museakerkhof door Pleuntje op Flickr

In 2012 legde kunstenaar Leo Copers in het Citadelpark een begraafplaats voor musea aan. Het was zijn bijdrage aan de Gentse stadstentoonstelling Track, die door het S.M.A.K. werd gecureerd. Met al die grafzerken temidden van een park is dit visueel een heel sterk werk. Voor een museumliefhebber krijgt het nog meer kracht wanneer zij/hij leest dat het gaat om talrijke musea uit binnen- en buitenland die 'overleden' en 'begraven' zijn.

Waar ging het Leo Copers om? Over een failliet van het museum, met een knipoog naar Marcel Broodthaers? Of dacht hij aan het Futuristisch Manifest van Marinetti waarin deze laatste "de dood van het museum" uitriep? Of wilde hij ons erop wijzen dat het hoog tijd is dat de musea grondig over zichzelf en over hun betekenissen nadenken om te overleven in de 21e eeuw?

Bij een kunstwerk zijn er steeds meerdere interpretaties mogelijk, maar duidelijk is dat dit werk behoorlijk aan het denken zet. Dat was trouwens ook de reden om het Museakerkhof als coverfoto te gebruiken voor Musea anno 2014, dat we vorig jaar in maart publiceerden. In dit focusdossier van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed maakte de Vlaamse museumsector een stand van zaken op en werden visies op een toekomst verzameld.

Ironisch genoeg (of is 'cynisch' een betere term?) dreigt het Museakerkhof van Leo Copers nu zelf te moeten verdwijnen. Volgens de dienst Onroerend Erfgoed, Landschappen en Monumenten van de Vlaamse overheid zou het niet passen in een beschermd landschap. In Het Nieuwsblad reageert S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren niet-begrijpend: "Het was prachtig om te zien hoe groepjes studenten zich tussen de zerken vleiden. Het was zo overweldigend mooi in alle seizoenen. Met de tijd zal het nog mooier worden. We moeten dit werk in Gent houden." Annelies Storms (sp.a), schepen van Cultuur, zegt dat zij het werk zou willen behouden. "We zoeken naar een andere plek in de stad, al zal dat niet eenvoudig zijn. We moeten ons neerleggen bij die beslissing om het weg te halen uit het park."

Afgelopen zondag, 18 januari, werd er actie gevoerd tegen het verdwijnen van het museakerkhof en werden bloemen neergelegd bij de zerken in het Citadelpark.

Olga Van Oost