Nieuwe publicatie en studiedag ‘Duurzaamheid is een streven. Musea en depots (ver)bouwen’

Cover Duurzaam verbouwen voor musea en depots

Heeft u plannen om uw museumgebouw of depot te renoveren of om een nieuwbouw te realiseren? Dan mag u beslist niet ontbreken op de studiedag ‘Goed begonnen is half gewonnen. Duurzaam (ver)bouwen van museum- en depotinfrastructuur’, op donderdag 19 november in deSingel in Antwerpen. Een programma met razend interessante sprekers en cases uit  buiten- en binnenland, en met bijzondere aandacht voor duurzaamheid, van bij de voorbereiding tot en met de oplevering. Bovendien krijgt u de nagelnieuwe publicatie ‘Duurzaamheid is een streven. Musea en depots (ver)bouwen’ als eerste mee naar huis!

Wie aan verbouwen begint, ziet zich geconfronteerd met duizenden vragen. Welke processen komen er bij kijken? Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen (bouwheer, gebruiker, architect enz.)? Wat is de taakverdeling bij de opvolging en de besluitvorming van een bouw- of verbouwproject? En weet u wat behoefteanalyses, een projectdefinitie en het ‘programma van eisen’ zoal inhouden?

De studiedag ‘Goed begonnen, half gewonnen. Duurzaamheid is een streven. Musea en depots (ver)bouwen’ geeft antwoord op al deze vragen, en geeft u bovendien inzicht in de (ver)bouwervaring van collega’s in binnen- en buitenland. Schrijf snel in!

Nieuwe publicatie

Diezelfde dag wordt ook de publicatie ’Duurzaamheid is een streven. Musea en depots (ver)bouwen’ gepresenteerd. Samenstellers Sofie De Caigny en Olga Van Oost leveren hiermee een bondige en tevens erg leesbare publicatie af.

In de eerste bijdrage geven Sofie De Caigny (CVAa), Leon Smets en Olga Van Oost (FARO) een neerslag van hun bevindingen tijdens het traject ‘Duurzaam (ver-)bouwen voor musea’. Dat liep tussen december 2013 en 2015 en bestond uit een reeks informatie-, ervarings- en discussiemomenten. De vraag hoe een museumgebouw ‘duurzaam’ kan zijn, keerde daarbij steeds terug. Aan de hand van de theoretische inzichten en praktijkvoorbeelden die aan bod kwamen, zoomen de auteurs dieper in op de notie ‘duurzaamheid’ en bekijken ze vervolgens de procesgerichte vragen in detail. De volledige verslagen van dit traject van studiedagen en werkbezoeken aan musea in België en Frankrijk zijn te raadplegen op de website van FARO. Enkele vragen vormden de rode draad doorheen het traject. Over welke processen gaat het bij een verbouwing of nieuwbouw? Hoe zijn de rol en verantwoordelijkheid van de betrokken partijen – bouwheer, gebruiker, architect … – gedefinieerd? Wie doet wat en wie is verantwoordelijk voor de opvolging en besluitvorming? Hoe voer je behoefteanalyses uit en hoe communiceer je ze? Hoe werk je een programma van eisen uit?

De tweede bijdrage van Sofie Troch en Joeri De Bruyn gaat dieper in op het belang van een goede projectdefinitie om tot een echt duurzaam publiek gebouw te komen. Troch werkt bij het Team Vlaams Bouwmeester. De laatste tekst verlegt de focus van musea naar cultureel-erfgoeddepots. VUB-onderzoekers Inge Bertels, Dorien Aerts en Filip Descamps stellen de resultaten voor van de studie naar de bouwstenen voor een programma van eisen voor cultureel-erfgoeddepots in Vlaanderen. Dat voerden ze uit in opdracht van het agentschap Kunsten en Erfgoed. Deze auteurs gaan eveneens in op het complexe besluitvormingsproces dat bij dergelijke projecten komt kijken.

U krijgt als deelnemer de publicatie gratis mee naar huis. Schrijf in! Deze studiedag is een gemeenschappelijke organisatie van de provincie Antwerpen, FARO en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa).

Olga Van Oost