Kritische cultuurruimtes: lezing Chantal Mouffe

Chantal Mouffe

Deze maand bekleedt prof.dr. Chantal Mouffe een onderwijsleerstoel aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Op woensdag 14 mei geeft ze de lezing Agonistic Public Spaces: The Role of Artistic and Cultural Practices. Hierin onderzoekt ze hoe publieke artistieke en culturele ruimtes en praktijken kritische rollen kunnen opnemen. Een aanrader voor cultureel-erfgoedorganisaties die zich (willen) profileren als ruimtes voor debat en reflectie! De lezing is gratis, maar registratie is noodzakelijk via deze link.

Chantal Mouffe is gekend voor haar baanbrekende werk op het vlak van politieke theorie. Samen met Ernesto Laclau droeg ze bij tot de ontwikkeling van de Essex School of Discourse Analysis. Dit is een post-Marxistische onderzoeksmethodologie schatplichtig aan het werk van Gramsci, het poststructuralisme en identiteitstheorieën. Een rode draad in hun denken is het streven om 'politiek Links' te herdefiniëren in termen van een radicale democratie.  

Mouffe is editor van Gramsci and Marxist Theory (1979), Dimensions of Radical Democracy (1992), Deconstruction and Pragmatism (1996), en The Challenge of Carl Schmitt (1999); coauteur (met Ernesto Laclau) van Hegemony and Socialist Strategy: Towards a Radical Democratic Politics (1985); en auteur van The Return of the Political (1993), The Democratic Paradox (2000), en On the Political (2005). Dit laatste boek werd in het Nederlands vertaald naar 'Over het Politieke'.

 

Olga Van Oost